Puck & Hans

3
jun '17 09
sep '17 03
Tentoonstelling
Amsterdam Museum

Komende zomer is in het Amsterdam Museum de eerste overzichtstentoonstelling te zien van Puck & Hans, het iconische mode duo.

Puck & Hans genoten in de jaren 70, 80 en 90 grote bekendheid door in het oog springende creaties. Hun kledingstukken kenmerkten zich door een mix van exclusieve materialen, kwaliteit en speelsheid. Daarnaast organiseerden Puck & Hans modeshows op typische Amsterdamse locaties zoals Artis en het Westergas terrein.

Het modelabel ‘Puck & Hans’ bestaat uit Puck Kroon (1941) en Hans Kemmink (1947). Hun carrière begon in 1967 met een eigen winkel in Den Haag. In 1971 kwam daar een winkel in Rotterdam bij en in 1974 werd de eerste Amsterdamse winkel geopend aan het Rokin. Als eerste in Nederland verkochten ze, naast eigen ontwerpen, ook kleding van Kenzo en een jonge Jean Paul Gaultier.

Puck & Hans stonden onder andere bekend om handgeschilderde zijden blouses en riemen van wc-bril scharnieren. De krijtstreep heeft dankzij hen ook aan populariteit gewonnen. Tot hun klantenkring mochten ze onder andere Loes Luca, Prinses Irene en Marina Abramovic rekenen, maar ook minder bekende personen kochten met plezier een unieke ‘Puck & Hans’. Tot op de dag van vandaag genieten ze dan ook grote bekendheid in de (Nederlandse) modewereld.

In de tentoonstelling zijn, naast collectiestukken ook niet eerder getoonde kleding van particulieren te zien. Voor de totstandkoming van de tentoonstelling werkt het Amsterdam Museum nauw samen met Puck & Hans. Daarnaast is Frans Ankoné als fashionconsultant betrokken en neemt gastcurator Maarten Spruyt de samenstelling en vormgeving van de tentoonstelling voor zijn rekening.

Documentaire
Rondom de tentoonstelling over Puck & Hans wordt een documentaire geproduceerd door Smarthouse Films. Regisseur Peter Wingender legt hierbij alles vast; van het verzamelen van de kledingstukken bij bekende en onbekende klanten, tot het samenstellen van de tentoonstelling en uiteindelijke de feestelijke opening. Gaandeweg wordt zo een het beeld gevormd over wat Puck & Hans hebben betekend voor de Nederlandse en Amsterdamse mode. Daarnaast belicht de documentaire welke mensen zij hebben geïnspireerd en geraakt met hun ontwerpen zoals ontwerpers Viktor & Rolf en Jean Paul Gaultier. De documentaire geeft ook een unieke kijk in het leven van Puck & Hans, toen en nu. Wie zijn ze? Waarom zijn ze zo geliefd en hoe staan ze nu in het leven?.

Zie het Amsterdam Museum voor meer informatie