Lezing van Mode-icoon Frans Ankone

 
feb '16 21
feb '16 21
Lezing
CODA Museum

Zondag 21 februari vanaf 13.30 vertelt Frans Ankone in het kader van de tentoonstelling The Weather Diaries over mode en beeldvorming. CODA directeur Carin Reinders gaat in op de sieraadcollectie van CODA en de tentoonstelling The Weather Diaries. Omdat Ankone vrijwel nooit lezingen geeft, is dit een unieke kans zijn verhaal te beluisteren.

Mode-icoon Frans Ankone werkte als stylist en fashion director voor het Nederlandse tijdschrift Avenue en de Duitse Vogue. Ook de jaren als visual director for Fashion and Style voor New York Times Magazine prijken op zijn cv. Ontwerpers als Manfred Thierry Mugler en de Italiaanse Romeo Gigli werkten graag met hem samen. Kortom, wie Frans Ankone zegt, heeft het over mode en fotografie.

Over Frans Ankone

Frans Ankone, altijd in gezelschap van zijn hond Delphi, is een grote naam in de internationale modewereld. In de jaren zeventig richt hij samen met Cora Kemperman en Antoine Kneepkens het modemerk Mac & Maggie op. Een decennium later gaat hij aan de slag als stylist en fashion director van Avenue, een damesglossy die bij haar eerste verschijning in 1965 uniek is in onverwachte combinaties van literatuur, reizen, mode en culinaire producties. Fotografie speelt een hoofdrol en alles is mogelijk zolang het maar spectaculair en relevant is. Mede door het eigenzinnige concept en de unieke invulling van fashion director Frans Ankone is Avenue tot medio jaren negentig toonaangevend in zowel de mode- als fotografiewereld. Momenteel is Ankone lid van de Raad van Advies van de Amsterdam Fashion Week en adviseert hij het MOAM Collective (platform voor jonge ontwerpers), onder andere over hun collectie voor HEMA eind 2015. Daarnaast begeleidt hij leerlingen van het Amsterdam Fashion Institute en schrijft een maandelijkse column voor de Nederlandse editie van Vogue.

Programma

Frans Ankone is zondag 21 februari te gast in CODA Museum. Na een korte introductie door Danielle Wanders, adviseur creatieve verbindingen, vertelt Ankone over mode, fotografie en beeldvorming. Hij laat zien hoe een totaalbeeld tot stand komt en hoe het je meeneemt naar een andere wereld. Aansluitend vertelt CODA directeur Carin Reinders over de sieraadcollectie van CODA Museum en de tentoonstelling.

The Weather Diaries

Beide lezingen hebben plaats in het kader van The Weather Diaries, een tentoonstelling van kunstenaarsduo Sarah Cooper en Nina Gorfer. The Weather Diaries toont schilderachtige, poëtische foto’s en ruimtelijk werk van tien kunstenaars en modeontwerpers uit Noord-Europa. Cooper en Gorfer bezochten de Faeröereilanden, Groenland en IJsland om de invloed van klimaat en ligging op lokale kunstenaars en modeontwerpers te onderzoeken en fotograferen. In plaats van de nadruk te leggen op seizoensgebonden trends, verkent de tentoonstelling de creativiteit van de ontwerpers en kunstenaars. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de derde Noord-Europese Modebiënnale. The Weather Diaries in CODA Museum is nog te bezoeken tot en met 28 februari.

Aanmelden

Wilt u de lezing van Frans Ankone op zondag 21 februari om 13.30 uur bijwonen? Meld u dan aan via [email protected].