The Hoodie. Het laatste politieke kledingstuk

 
Foto: John Edmonds, Untitled (Hood 13), 2018.
dec '19 01
mrt '20 31
Tentoonstelling
Het Nieuwe Instituut

De tentoonstelling The Hoodie verkent de rol die dit controversiële kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek. De hoodie biedt veel verhalen: over sociale ongelijkheid, jeugd- en subcultuur, politiegeweld, racisme, privacy, angst en stijl. Het is een kledingstuk dat allerlei sociale en culturele constructies communiceert; afhankelijk van geslacht, locatie, leeftijd, afkomst en gedrag van de drager, maar ook van de vooroordelen en politieke overtuiging van de kijker. De hoodie werd door kledingproducent Champion uitgevonden in de jaren ‘30 voor werklui en is nu, mogelijk, het laatste politieke kledingstuk binnen de Westerse mode.

The hoodie loopt mee in de voorhoede van de mode en wordt gehypet als trend en must-have item. Elders wijst de trui-met-capuchon richting morele paniek, wordt het door bepaalde instanties verbannen of is het een symbool van ongelijkheid, misdaad of rebels gedrag.

Curator Lou Stoppard creëert met The Hoodie een dynamische tentoonstelling waarin kunstwerken, kledingstukken, publicaties, digitale opnames, social media posts en andere voorwerpen samenkomen. De tentoonstelling verkent verschillende, elkaar soms kruisende thema’s waaronder de opkomst van de beveiligingscultuur en gezichtsherkenning, muziek en subcultuur en het debat over gender fluidity. The Hoodie onderzoekt deze thema’s in relatie tot het kledingstuk en daagt de bezoeker uit om opnieuw standpunt in te nemen. De tentoonstelling toont de evolutie van de hoodie in de jaren ‘30 tot icoon van streetwear.

Vetements, Ready To Wear Fall-Winter 2016. Foto: Gio Staiano.
Vetements, Ready To Wear Fall-Winter 2016. Foto: Gio Staiano.

De tentoonstelling toont werk van onder andere Campbell Addy, John Edmonds, Sasha Huber, Rick Owens, David Hammons, Lucy Orta, Thorsten Brinkmann, Vetements, Vexed Generation. Twee speciale opdrachten zijn uitgeschreven aan kunstenaars Bogomir Doringer en Angelica Falkeling. Lou Stoppard is schrijver, onafhankelijk curator en editor-at-large bij SHOWstudio. Voor de tentoonstelling en het event programma wordt samengewerkt met Malique Mohamud (Studio Narrative) en Chinouk Filique de Miranda. Het tentoonstellingsontwerp wordt verzorgd door Studio LA.

Bij The Hoodie verschijnt een digitale publicatie waarin nieuwe essays, interviews en visuals zijn opgenomen. Het event programma van lezingen en workshops wordt in oktober aangekondigd.

Meer informatie


hetnieuweinstituut.nl/hoodie
instagram.com/nieuweinstituut
#TheHoodie

1 december 2019 - 12 april 2020

Adres: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 Rotterdam

Toegang: € 14 / € 7, gratis op donderdagavond (17.00-21.00 uur)

Openingstijden:

Di-Wo 11.00-17.00 uur
Do 11.00-21.00 uur
Vr-Zo 11.00-17.00 uur