FashionClash Festival 2019

 
jul '19 11
jul '19 11
Evenement
Diverse locaties Maastricht
Tijd
11:45 - 11:45

FASHIONCLASH presenteert dit jaar de 11de editie van het internationale en interdisciplinaire FASHIONCLASH Festival. Gedurende 1-2-3 november 2019 zullen er meer dan 100 veelbelovende ontwerpers en podiumkunstenaars aan het festival deelnemen uit landen zoals Nederland, Duitsland, Italië, Portugal, Venezuela tot aan Peru. 

Het festival bestaat uit het driedaagse The Route: een inspirerende route met exposities, theater- en dans performances en Fashion Talks bij diverse locaties in Maastricht. Het The Show programma vindt plaats op vrijdag- en zaterdagavond waarbij talenten van de toekomst het podium krijgen in de Sam-Decorfrabriek. Kortom, een unieke gelegenheid om geïnspireerd te raken door de wereld van mode, het nieuwste fashion talent te ontdekken en te genieten van modestad Maastricht.

De inhoudelijke context van FASHIONCLASH Festival is gebaseerd op en gecureerd aan de hand van de volgende uitgangspunten: CLASH (avant-garde, de kunst van de mode, cross-overs) en FASHION MAKES SENSE (bewustzijn door innovatie, duurzaamheid en politiek). Het gekozen werk is geïnspireerd op huidige onderwerpen in de (mode)wereld.

Praktische informatie

Vrijdag 1 November t/m Zondag 3 November 2019
Locaties:
- Fashion Shows: SAM-Decorfabriek, Meerssenerweg 215, Maastricht
- The Route: o.a. The Student Hotel, Bureau Europa, De Brandweerkantine, Marres, Kumulus, De Bijenkorf, Lumiere, etc.

Tickets: FASHIONCLASH Festival is grotendeels vrij toegankelijk met uitzondering van de shows.
Tickets voor de shows zijn verkrijgbaar vanaf 2 september 2019 viawww.fashionclash.nl - en tijdens het Festival in de SAM-Decorfabriek.

PROGRAMMA

FASHION SHOWS / Vrijdag 1 november en zaterdag 2 november - SAM-Decorfabriek

Dé mogelijkheid om de collecties van nieuw internationale modetalent te ontdekken. FASHIONCLASH Festival biedt dit jaar weer podium aan designers van over heel de wereld zoals o.a. Chiara Scocco uit Italië, GARCIA BELLO uit Argentinië, Filip Vujović uit Belgrado, Annaïss Yucra Mancilla uit Peru en Haesung Bong uit Zuid-Korea. Ook Nederlands ontwerptalent is goed vertegenwoordigd met o.a. Chiron Floris, Carlijn Veurink, Maarten van Mulken, HENKJENZ, Teun Seuren en vele anderen.

The Show bevat tevens een presentatie van de afstudeercollecties van de modestudenten van MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts & Design)

THE ROUTE / vrijdag 1 november t/m zondag 3 november

Tijdens The Route kan men op diverse locaties in de stad meerdere activiteiten en events bekijken en beleven. Het programma bestaat uit exposities, performances, talks en workshops. Het programma is grotendeels gratis en toegankelijk voor een breed publiek. 

Een groot deel van het programma zal zich voltrekken in het Sphinxkwartier, de nieuwste hotspot van Maastricht. Met de expositie 'Class of 2019' bij Lumiere Cinema en exposities en masterclasses bij The Student Hotel en tentoonstelling 'The New Fashion Narratives' bij Bureau Europa.

Over FASHIONCLASH

FASHIONCLASH Festival is een initiatief van de in Maastricht gevestigde Stichting FASHIONCLASH, een innovatief, interdisciplinair development platform en internationaal (mode)netwerk dat zich focust op een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars. Met het festival gaat FASHIONCLASH verder dan het presenteren van de laatste modetrends op de catwalk en worden er verbindingen gelegd tussen talent, culturen, artistieke disciplines, onderwijs, publiek en mode. Hierdoor wordt mode toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Door met het festival mode te plaatsen in een maatschappelijke context wil FASHIONCLASH tevens tonen dat de kunst van mode kan bijdragen aan het debat over de rol van mode in onze samenleving en binnen kunst & cultuur. Met thema’s zoals ‘Gender’ (FCF 2015), ‘Heritage’ (FCF 2016), ‘Fashion Makes Sense’ (FCF 2017) en ‘Fashion my Religion!’ (FCF 2018) en nu een editie vrij van een thema overstijgt FASHIONCLASH de algemene definitie van mode.

Naast het festival ontwikkelt en organiseert FASHIONCLASH jaarlijks uiteenlopende cross-over & social designprojecten, masterclasses, fashion talks en workshops. Naast designers en de fashion industrie werkt FASHIONCLASH samen met diverse culturele instellingen, musea, theatermakers, dansgezelschappen, muzikanten, filmmakers, fotografen, sociale instituten, kenniscentra en meer. Sinds 2009 heeft FASHIONCLASH talrijke succesvolle projecten gerealiseerd en aan meer dan 1000 talenten podium geboden in Nederland, maar ook in Brazilië, Zuid-Afrika, China, Polen, Tsjechië, België, Duitsland, Portugal, Servië en Italië. Drijvende kracht en artistieke leiding van FASHIONCLASH zijn Branko Popovic, Laurens Hamacher en Nawie Kuiper.

Voor meer informatie, zie de website van FashionClash Maastricht