Duran Lantink; Old Stock

 
jul '19 13
okt '19 13
Tentoonstelling
Centraal Museum, Utrecht

Het Centraal Museum Utrecht presenteert in de expositie Old Stock nieuw werk van de internationaal snel rijzende modeontwerper Duran Lantink (Den Haag, 1987). De originele Nederlandse modeontwerper opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Duran maakt spannende nieuwe collecties van restanten uit de mode-industrie: overgebleven materialen en niet verkochte kledingstukken verwerkt hij tot nieuwe ontwerpen. Zo ook in Duran Lantink: Old Stock, te zien van 13 juli tot en met 13 oktober 2019 op de zolderetage van het Centraal Museum Utrecht.

De expo toont een avontuurlijk drieluik, dat in nauwe samenwerking met Duran Lantink is vormgegeven. In het eerste deel laat Duran nieuwe stukken zien, gerealiseerd door hergebruik van enkele ontzamelde, afgestoten kledingstukken uit de modecollectie van het Centraal Museum. Met lef zet hij de schaar in de stukken en verwerkt ze met zijn frisse visie tot nieuwe ontwerpen.

Vervolgens toont het museum een spraakmakende installatie die Lantink in samenwerking met Joeri Woudstra eerder dit jaar maakte in het Somerset House in London. Deze oogt als een mistroostig en verlaten winkelcentrum met shop-in-shops, waarin winkelinterieurs van diverse grote modelabels samensmelten. Lantink verwerkte kledingstukken uit onverkochte designer-items: een post-black Friday collectie.
Tot slot is Sistaaz of the Castle te zien, een bijzonder project dat hij samen met fotograaf Jan Hoek initieerde. Centraal staan de kleurrijke looks van transgender sekswerkers die op straat leven in Kaapstad, Zuid-Afrika – Duran maakte met én voor hen nieuwe droom looks.

Bart Rutten: ‘Ons enthousiasme voor het werk van Duran Lantink bleek al uit onze aankoop van de iconische Vaginabroek die hij in 2018 ontwierp voor de videoclip ‘Pynk” van de Amerikaanse popster Janelle Monáe. Deze tentoonstelling, op het snijvlak van mode en beeldcultuur, is een mooie volgende stap in onze samenwerking.’

Zie website van het Centraal Museum