Dromen van Shakespeare - Fantasiekostuums van Rien Bekkers

 
mei '15 16
aug '15 23
Tentoonstelling
Noordbrabants Museum

Costumier Rien Bekkers maakt al decennia lang spraakmakende kostuums voor theater- en filmproducties in binnen- en buitenland. In de expositie Dromen van Shakespeare worden vijfentwintig fantasiekostuums en schetsen gepresenteerd die Bekkers maakte geïnspireerd op de voorstellingen van Shakespeare. Deze kostuums waren eerder te zien in Korea en Moskou.

De expositie in Het Noordbrabants Museum is de primeur in Nederland. Zijn ontwerpen worden geroemd om hun grote originaliteit en betoverende schoonheid.

Rien Bekkers ©Rien Bekkers; fotograaf Ade Adinata

Rien Bekkers

Bekkers (Vught, 1950) volgde de Tekenacademie in Tilburg en studeerde voor modeontwerper aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Hij geeft sinds 1999 les aan de Toneelacademie in Maastricht. Als zelfstandig kostuumontwerper was hij betrokken bij meer dan 150 theater-, ballet- en operavoorstellingen in binnen- en buitenland. Hij ontwierp kostuums voor onder meer Toneelgroep Amsterdam, Het Nationaal Theater in Den Haag, het Berlijnse Schiller Theater en de Staatsoper van Mannheim. Voor de schitterende jeugdfilm Erik of Het Kleine Insectenboek uit 2004 verzorgde Bekkers de fantasievolle kostuums van de insecten.

Fantasiekostuums

In de expositie Dromen van Shakespeare worden kostuums gepresenteerd die Bekkers maakte geïnspireerd op de voorstellingen van Shakespeare. Het betreft 25 karakters uit de bekende toneelstukken, zoals Macbeth, Othello en King Lear. Waar hij bij opdrachten gehouden is aan bijvoorbeeld de eisen van een regisseur en de wensen van de acteur, is het bij de in deze expositie getoonde kostuums de fantasie die Bekkers de vrije loop kan laten. In zijn kostuums laat Bekkers zich nadrukkelijk wel inspireren door historische kostuums, maar hij kopieert deze niet. Hij verwerkt ze in een mix van stijlen en culturen. Het materiaalgebruik en de stofuitdrukking maken in samenhang met het formaat (schaal 2:3) deze kostuums bijzonder. De kostuums refereren aan de zeventiende-eeuwse mode, maar dit gebeurt met een knipoog. De kostuums zijn in 2009 in Korea getoond en in 2013 in het A.A. Bakhrushin Theatermuseum in Moskou als onderdeel van het Nederland-Ruslandjaar. De expositie in Het Noordbrabants Museum is de primeur in Nederland. Naast de kostuums is ook een selectie te zien van ontwerptekeningen die hij voor voorstellingen ontwierp.

Voor meer informatie: zie website Noordbrabants Museum