De Gala-berline in Nederland

 
okt '16 14
jan '17 16
Tentoonstelling
Museum Van Loon

Dit najaar is het koetshuis vijf jaar onderdeel van Museum Van Loon. Om dit te vieren toont het museum voor het eerst de gala-berline van jonkheer Louis van Loon. Met een tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van de gala-berline in Nederland vanaf de zeventiende eeuw.

Koetsiers livreien

In het koetshuis zullen onder andere de livreien van de koetsiers worden tentoongesteld. Deze zijn door de studenten van de Meestercoupeurs opleiding gerestaureerd en deels aangevuld met nieuwe onderdelen.

Gerestaureerde livreien Museum Van Loon

Felgekleurd rijtuig

Het opvallende rijtuig van jonkheer Louis van Loon werd pas na 1900 besteld bij Schutter en Van Bakel, rijtuigmakers gevestigd in de Kerkstraat. De gala-berline is gekleurd in de heraldische wapenkleuren van de familie Van Loon; zilver, goud en zwart, oftewel wit, geel en zwart. Om deze reden wordt het rijtuig ook wel de Gouden Koets van de familie genoemd. De felgekleurde berline moet veel bekijks hebben gehad in een tijd waarin de eerste auto’s en fietsers reeds rondreden.

Gala-berline

Tentoonstelling

Het rijtuig zal na restauratie weer in volle glorie te zien zijn in het koetshuis. De tentoonstelling De Gala-berline in Nederland is verdeeld over de kamers van het huis, waarin op chronologische wijze het verhaal van dit type rijtuig wordt getoond aan de hand van documenten, prenten, plattegronden, schilderijen en miniaturen.

Museum Van Loon werkt samen met Paleis Het Loo, Kasteel Twickel, Museum Nienoord en de Koninklijke Stallen aan een landelijke presentatie van de Gala-berline in Nederland. Door samen te werken hopen de verschillende organisaties meer aandacht te vestigen op het Nederlands hippomobiel erfgoed.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie door Willem te Slaa, De gala-berline in Nederland, WBooks, Zwolle, 2016.