Mannen en (geborduurde) bloemen

 
5 maart 2018
Curator en onderzoeker

Geborduurde bloemmotieven op kleding zien we tegenwoordig weer veel op straat. Hoewel bloemen vaak worden geassocieerd met vrouwelijkheid, zien we het gebruik van florale patronen sinds kort ook bij mannenkleding.

Veel mannen zien dit nu misschien als iets gedurfds, maar het gebruik van geborduurde bloemen op herenkleding was 200 jaar geleden heel gewoon. Driewekelijks match ik een kledingstuk dat nu veel gedragen wordt voor de straatkrant Z! (Amsterdam) & Straatnieuws (Utrecht) met een bijzonder voorwerp uit de Modemuze collectie. Geborduurde bloemmotieven inspireerden mij om hier de derde match aan te wijden.

Isaiah, gefotografeerd voor de Z-krant (Foto Piet Hermans)

De kledingkeuze van Isaiah

We kwamen Isaiah tegen en hij vertelde ons over zijn kleding. ‘Mijn jas zit vol bloemmotieven en ik heb ook een bijpassende fanny-pack met ‘patch’-bloemmotieven. Ik kocht deze jas bij H&M, het was een special edition. Ik zag het eerst op de site en dacht ‘die moet ik hebben’. Toen ik dit kocht maakte ik niet gelijk een link met historische mode, maar juist met oude schilderijen, met name stillevens.

Op dit moment volg ik de MBO-opleiding ‘Specialist Mode/Maatkleding’, dus ik ben veel met mode bezig. Mijn moeder was dat ook al: zij heeft onder andere gewerkt in het atelier van Frans Molenaar. Ze werd toen zwanger en stopte in de mode. Al een tijdje sprak mode mij aan, maar nu ben ik er serieus mee begonnen. Wat leuk is, is dat mijn moeder hierdoor weer helemaal geïnspireerd is om het weer op te pakken.  

Isaiah. Foto Piet Hermans

Persoonlijk hou ik van fleurig, ik experimenteer vaak met kleding. Als ik iets mooi vind, trek ik het aan ongeacht of het voor man of vrouw bestemd is. Men kan geborduurde bloemen wel zien als iets vrouwelijks, maar het kan makkelijk voor elk geslacht zijn. Ik kan er niet tegen dat men het gelijk als ‘homo’ ziet. Veel mensen kleden zich altijd erg ‘safe’, maar als je anders voelt waarom zou je je laten beïnvloeden door zulke uitspraken?

Galajas, zogenaamde Habit à la Française jas’ ‘1790-1810, collectie Amsterdam Museum, nr. KA 12637.

Bloemen op een galajas

Isaiah’s verhaal inspireerde mij om in de online archieven van Modemuze te zoeken naar geborduurde bloemen. Het Amsterdam Museum heeft een compleet herenkostuum uit de jaren 1790-1810 waar bloemmotieven prominent met de hand geborduurd zijn. Dit galapak werd gedragen tijdens vooraanstaande functies voor statie en hofdracht.

Net als Isaiah’s outfit, liep de drager van deze galajas ook in een outfit vol florale motieven. Het borduurwerk vinden we zowel op het vest, die wordt gedragen onder de jas, als de jas en zelfs op de knopen. Tijdens een groot gedeelte van de achttiende eeuw, droeg de man uit de hogere klasse, in landen zoals Frankrijk en Nederland, regelmatig kostuums met geborduurde bloemmotieven. 

Galajas, zogenaamde Habit à la Française jas’ ‘1790-1810, collectie Amsterdam Museum, nr. KA 12637.

Tegenwoordig dragen de mannen de geborduurde bloemen vooral in streetwear-outfits, maar opvallend is het blijkbaar nog wel. Het is dan ook interessant dat zo’n terugkerende traditie zulke hoge ogen gooit, maar misschien ook precies zoals het ooit bedoeld was: als een echte blikvanger. Maar wat maakt het dat men dit toch nog als provocatief ziet?

Lees ook:

De flat cap is back

Straatmode: de camouflageprint

Vintageliefde voor Postwar fashion

Driewekelijks verschijnt een nieuwe match in de straatkranten Z! (Amsterdam) & Straatnieuws (Utrecht). De doelstelling van deze kranten is dak- en thuislozen te helpen zichzelf te helpen. Door de verkoop van de krant kunnen dak- en thuislozen een bescheiden inkomen verwerven en (weer) een basis opbouwen van ritme, sociale contacten en zelfrespect. Het nummer met de nieuwe match kunt u nu al op straat kopen.

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie