Lagos' style is meer dan glamour

 
Uche Uba
10 februari 2018
Stijlantropoloog

Naast de vele prachtige culturele stijlitems die ik in mijn voorgaande blog heb besproken zijn er in Lagos (Nigeria) ook veel smaakmakers die het internet verrijken met prachtige foto's van hun stijl. Personen, of groepen van personen, die in een arena vol diversiteit zich onderscheiden door zich eigen te kleden.

Budget stijl en glamour

Als stijlantropoloog geloof ik dat we onszelf uiten door middel van onze stijl. We laten zien wie we zijn en waar we voor staan. We vormen onze identiteit door bepaalde merken en kledingstukken juist wel of niet te dragen. Stijl in een stad als Lagos vind ik extra interessant; waar wij hier naar de rijkgevulde en gecureerde winkel gaan om kleding en accessoires te kopen is de toegang tot stijl in Lagos anders. Wij kunnen, als we willen, letterlijk een volledige outfit inclusief matchende accessoires van de paspop kopen, in een winkel naar keus. In Lagos kan dit niet of nauwelijks.

Stephen Tayo
Stephen Tayo

Lagos heeft een rijke, met jetsettende, bovenlaag die naar London vliegt om te shoppen, maar ook veel inwoners die niet over veel geld beschikken en weinig tot geen toegang hebben tot nieuwe kleren. Stijl krijgt daardoor een heel andere dimensie omdat mensen naar mijn idee veel creatiever en inventiever worden bij een gebrek aan gecureerd aanbod.

Om een impressie te geven van de diversiteit in stijl licht ik in deze blog vier verschillende Instagramaccounts toe. Waar vele westerlingen denken dat Nigerianen ‘show offs’ zijn en vooral dure merken dragen, laten deze Instagrammers zien wat Lagos stijl nog meer is. Hun Instagramaccounts geven naar mijn idee een goede doorsnee van de diversiteit en rijkdom in stijl die ik in de stad observeer.

Uche Uba
Uche Uba

Uche Uba - @vcheuba

Uche Uba: fashion designer, androgyn model en fashion creative. De prachtige persoonlijkheid die de stereotyperende gedachten over Nigeriaanse mannen in één blik tackelt: lang, slank, gracieus en goedlachs. Uche is één van de vele Lagosianen die niet let op gender wanneer hij zich kleedt. Hij draagt wat hij mooi vindt, zowel mannenkleding en vrouwenkleding als items die hij tot kledingstukken verwerkt. Hij is super inventief. Zijn headwraps/tulbanden bindt hij van random items. Alles wat een mooie kleur of textuur heeft wordt tot headwrap verwerkt: een oud shirt, een restant stuk stof of een kledingstuk van een kennis. Hij draagt kleding van zijn moeder, koopt spullen op straat of leent dingen van vrienden die hij vergeet terug te geven. Hij omschrijft zijn stijl als eenvoudig en ‘on the go’- ‘Because in Lagos you have to have that on the go fashion’.

Mercy Fab-Uche
Mercy Fab-Uche

Mercy Fab-Uche - @fabian_whyte

Als jongedame van 1.87 meter heeft Mercy geen onzekerheden zoals menig lang meisje in Nederland (zoals ik vroeger had). Ze draagt hakken, houdt van de glitter en glamour die Lagos ook te bieden heeft én is freelancemodel. Ze studeert mediajournalistiek en schrijft over lifestyle en fashion in Lagos op haar blog. Haar Instagramprofiel is gevuld met prachtige foto’s van haarzelf waarin ze laat zien hoe een gedreven jongedame in Lagos zich kan presenteren. Mooie make-up, mooie outfits, mooie backdrops, veel haar en gestileerde settings geven je de nodige dosis aan glamour die Lagos eveneens te bieden heeft.  

Stephen Tayo
Stephen Tayo

Stephen Tayo - @stephen.tayo

Échte mensen met neppe designerzonnebrillen die deelnemen aan het ‘normale’ leven op straat. Dat zijn de foto’s die Stephen met zijn Iphone 6 maakt en op zijn Instagramaccount deelt. Stephen wordt als fotograaf geïnspireerd door de mensen die de stad maken. Mensen die, volgens hem ‘(…) worden vergeten maar die de stad maken wat hij is’. Hij is de meest energieke Lagosiaan die ik tot nu toe heb ontmoet. Een sprankelende persoonlijkheid die een glimlach op eenieder zijn/haar gezicht weet te toveren zodra je hem ziet. Een fotograaf waar geen enkel model ‘nee’ tegen kan zeggen en één die je in de gaten moet houden.

Waffles 'n' Cream door Bai Joiner
Waffles 'n' Cream door Bai Joiner

Waffles ‘n’ Cream - @wflsncrm

Trots en daring, dat zijn de heren van Waffles ‘n’ Cream. Skaten op straat, tussen de auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen. Soms ook afgesloten op een basketbalveld, maar vaak gewoon op straat. Waffles ‘n’ Cream is een skate community die een kledinglijn is gestart uit noodzaak: veel van de Amerikaanse skatekleding is te dik en te warm voor het klimaat in Lagos. Zweet manifesteerde zich op bijzondere plekken (in het kruis) wat er niet fraai uitzag. Aanleiding voor de community om een eigen kledingmerk op te zetten met luchtige items waarbij de Nigeriaanse cultuur centraal staat. T-shirts met namen als ‘Shine shine bobo’ en ‘Johnny Just Come’ lijken misschien een westerse esthetiek te hebben maar zijn erg Nigeriaans. ‘Shine shine bobo’ is een plagende uitdrukking die men gebruikt om een trendy persoon te duiden en ‘Johnny just come’ is een duiding voor iemand die net uit een Afrikaans land in Europa of de States is aangekomen.

Verder lezen

Agency in stijl: iedereen is met stijl bezig en maakt keuzes

Drie trending stijlitems gespot in Lagos

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie