Agency in stijl: iedereen is met stijl bezig en maakt keuzes

 
Foto: © Stephen Tayo
28 januari 2018
Stijlantropoloog

Lagos, de grootste stad op het Afrikaanse continent die volgens een recent item van de NOS ‘uit haar voegen barst’. De stad die we allemaal kennen vanwege olie of corruptie. Een stad met ontzettend veel mensen, diversiteit in cultuur en culturele uitingen. Een enorm verschil in rijk en arm gecombineerd met een grote drive om in die extremiteit te overleven en groeien. Een sterke sociale structuur waarin religie en ‘officials’ samen met ‘unofficials’ uitgedrukt in politie, douane, verkeersregelaar en area boys bepalen wat je wel en niet kan doen- én dragen?

Hetgeen mij het meeste in Lagos aantrekt is de creativiteit (of inventiviteit) en de (kleed)stijl van mensen. Naast prachtige modemerken hebben Lagosianen een stijl die mij fascineert. Ik vind niet alleen de rijkdom aan culturele items die ze hebben interessant, zoals coral beats, caps, boubou’s en talrijke stoffen, maar ook hun statigheid en trots spreekt mij erg aan. Iets wat ik van huis uit niet echt heb meegekregen; ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ was het motto in mijn omgeving. En we steken vooral niet ‘ons hoofd boven het maaiveld uit’.

Foto: © Onyinye Muobuike door Carmen Hogg
Foto: © Onyinye Muobuike door Carmen Hogg

Deze gedachtegang uit zich ook in de Nederlandse stijl: donkere kleuren, weinig accessoires en niet te veel make-up. Nigerianen zijn alles behalve dit. Ze zijn volgens Bubu Ogisi, fashiondesigner en oprichtster van Iamisogo, flamboyant. Naar mijn idee houden wij ons in Nederland vooral aan de ongeschreven stijl-regels, zelfs in Amsterdam. Hoe kan het dat menigeen in Lagos, waar veel sterkere sociale normen en waarden zijn, veel flamboyanter is? En hoe presenteert men zichzelf in dit rijke speelveld aan de wereld?

Agency

We beschikken als mens allemaal over agency. In de sociale wetenschap geloven veel wetenschappers dat wij als individuen vermogen hebben, of over een bepaald niveau van vrije wil beschikken, waardoor we eigen keuzes kunnen maken. Ondanks de beperkingen waarin we ons kunnen begeven zoals de sociale structuur, wetten en regelgeving. Omdat de sociale structuur een menselijk product is, vormen wij middels onze agency deze structuren- are you still with me?

Foto: © Mannie door Carmen Hogg
Foto: © Mannie door Carmen Hogg

Als stijlantropoloog geloof ik dat wij agency hebben en deze gebruiken in onze stijl. Carol Tulloch (2010) zegt dat wij onszelf, onze ‘ik’, vormgeven met behulp van kleding, accessoires en beauty regimes die al dan niet op dat moment ‘in fashion’ zijn.[1] Onszelf stijlen is dus een fenomeen waarmee we uiting geven aan onze identiteit. Het laat zien met wie we ons verbonden voelen (door bepaalde merken wel/niet te dragen of bepaalde stijlen te hanteren), hoe we onszelf zien en waar we voor staan in het leven.

Aan stijl hangen indirecte waarden die we met elkaar hebben afgesproken en afgestemd. Platgezegd werkt een man in pak meestal op kantoor, draagt een man geen rok én zijn vrouwen met hakken vrouwelijk. Maar ook: VVD’ers dragen Scapa of Ralph Lauren en jonge mensen dragen Nike’s. Zo ging ik, toen ik nog carrière wilde maken binnen de Gemeente Amsterdam, niet meer op sneakers naar het werk maar op hakken of met ballerina’s. Ik was relatief jong voor de functie, heb veel energie en kwam jeugdig over volgens velen. Ik hield me daarom aan de norm en wilde er beter inpassen. Ik paste mijn stijl daarop aan.

Stijl in Lagos

Lagos heeft aan de ene kant veel rijkere culturele items om te gebruiken in de stijl, maar aan de andere kant een sterke(re) sociale structuur. Wat maakt Nigerianen flamboyant? Hoe kan het dat ik hun stijl interessant vind?

In een reeks van blogs ga ik dit verder onderzoeken. Ik zet de context breder uiteen en leg interviews af met diverse, naar mijn idee, stijlvolle, Lagosianen.

Verder lezen

Drie trending stijlitems gespot in Lagos
Lagos' style is meer dan glamour

Stephen Tayo
Onyinye Muobuike
Mannie

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie