'Weefjurk' uit Couture Collectie 'Follies - Autumn/Winter 2007-2008'

 

Basisidee voor de 'Weefjurk' is het gegeven dat de schering (ketting) in drieën wordt gesplitst. Als de inslag er in gebracht wordt, kunnen er drie losse lagen tegelijkertijd worden geweven. Door...

Maker
Taminiau, Jan
Objectnummer
14950
Instelling
TextielMuseum
Periode
2007-2007
Herkomst
schenking 2008

Basisidee voor de 'Weefjurk' is het gegeven dat de schering (ketting) in drieën wordt gesplitst. Als de inslag er in gebracht wordt, kunnen er drie losse lagen tegelijkertijd worden geweven. Door de zelfkanten niet te splitsen ontstaat daar één vastgeweven strook die het geheel bij elkaar houdt. De stof wordt opengeklapt en…een basiskledingstuk is geboren. Vanuit zijn visie dat het silhouet van de vrouw over volume gaat, voorziet Jan Taminiau de meervoudige dubbelweefsels van elastiek, waardoor volumes ontstaan. Door elastiek op de hoogte van de taille, de hals en de kraag mee te weven, ontstaan – uit de techniek voortkomende - insnoeringen en soms het effect van smokwerk. Veel experimenten gaan vooraf aan het uiteindelijke resultaat. Proeven worden gedaan met verschillende elastieksoorten en inslaggarens als goudkleurige lurex en grove linnens die het gevoel van aangetaste goudborduursels moeten oproepen. Een associatie die wordt versterkt door te weven met lange losse draden, flotteringen genoemd. Taminiau’s hang naar oude materialen en ambachtelijke technieken is tot in detail doorgevoerd. Authentiek textiel combineert hij met de ingenieuze dubbelweefsels; chiffon en tafzijde met grove linnens en jute; Swarowski steentjes die als dauwdruppels fonkelend op de stof zijn geborduurd met verweerde materialen als oude strandstoelenstof - inclusief de spijkergaatjes - gebruikt voor de broekjes onder de jurken. Geïnspireerd door de vrouw met een ‘kinderlijke onbevangenheid‘ in combinatie met ‘een stoere kijk op het leven’ laat Jan Taminiau een collectie zien die in het teken staat van de vrouwelijke vorm.

‘De rode draad binnen de collectie is het inpakken en het uitpakken van jezelf, zoekend naar de juiste vorm voor het moment’, aldus Taminiau. De cocktailjurken in uiteenlopende vormen kunnen in een handomdraai in een totaal ander silhouet veranderen: jas wordt jurk, jurk wordt stola, jack wordt rok. De transformaties van één en hetzelfde kledingstuk moeten in werkelijkheid worden gezien om ze te kunnen doorgronden.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie