'Tuftjurk' uit Couture Collectie 'Follies - Autumn/Winter 2007-2008'

 

In 2007 zoekt Jan Taminiau de samenwerking met het Textielmuseum, met het idee niet alleen te weven maar ook het handmatig tuften te gebruiken. Door zich niet gebonden te voelen aan conventies...

Maker
Taminiau, Jan
Objectnummer
14949a=b
Instelling
TextielMuseum
Periode
2007
Herkomst
aankoop subsidie Provincie Noord-Brabant 2008

In 2007 zoekt Jan Taminiau de samenwerking met het Textielmuseum, met het idee niet alleen te weven maar ook het handmatig tuften te gebruiken. Door zich niet gebonden te voelen aan conventies komt hij tot nieuwe, ongebruikelijke resultaten. Repen chiffonzijde worden getuft op een grondlaag van o.a. jute en met een houten pen worden lussen van groene stof door het stramien gestoken. De sierlijke rozetten worden onderaan een jurk gezet, gecombineerd met naaldkant uit een oud kerkkleed.

'De rode draad binnen de collectie is het inpakken en het uitpakken van jezelf, zoekend naar de juiste vorm voor het moment', aldus Taminiau. De cocktailjurken in uiteenlopende vormen kunnen in een handomdraai in een totaal ander silhouet veranderen: jas wordt jurk, jurk wordt stola, jack wordt rok. De transformaties van één en hetzelfde kledingstuk moeten in werkelijkheid worden gezien om ze te kunnen doorgronden.

Taminiau’s hang naar oude materialen en ambachtelijke technieken is tot in detail doorgevoerd. Authentiek textiel combineert hij met de ingenieuze dubbelweefsels; chiffon en tafzijde met grove linnens en jute; Swarowski steentjes die als dauwdruppels fonkelend op de stof zijn geborduurd met verweerde materialen als oude strandstoelenstof - inclusief de spijkergaatjes - gebruikt voor de broekjes onder de jurken. Geïnspireerd door de vrouw met een 'kinderlijke onbevangenheid' in combinatie met 'een stoere kijk op het leven' laat Jan Taminiau een collectie zien die in het teken staat van de vrouwelijke vorm.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie