Onderrok met ingebouwde tournure

 

Onderrok met ingebouwde tournure van crèmekleurig katoen met ingeweven bloem- of bladmotief. Gladde tailleband aan de voorzijde uitlopend in een punt, waarop één zwarte knoop. Op de heupen is de...

Maker
Anoniem
Objectnummer
KA 1192
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1874
Credits
Het onderzoek naar en fotografie van de collectie kinderkleding / miniatuurkleding / onderkleding is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Marten Orgen Fonds, het Margarethe Petronella Fonds en het Netty van Doorn Fonds.
Herkomst
schenking schenking

Onderrok met ingebouwde tournure van crèmekleurig katoen met ingeweven bloem- of bladmotief. Gladde tailleband aan de voorzijde uitlopend in een punt, waarop één zwarte knoop. Op de heupen is de tailleband voorzien van elastiek. Middenachter zit een messing haak (om aan je korsetveter te bevestigen zodat de tournure niet kan afzakken). De tailleband is aan de achterzijde voorzien van een extra striklint om de rok om de taille te bevestigen. De rok heeft twee voorpanden en twee achterpanden. De rok sluit aan de voorzijde middels vier parelmoeren knopen. De zoom van het rokgedeelte loopt aan de voorzijde op. De twee achterpanden (de tournure) zijn verstevigd met tien horizontale stalen baleinen en aan de bovenzijde met vijf verticale baleinen. De baleinen worden aan de binnenzijde opgespannen door middel van drie paar verstelbare elastieken banden met metalen gespen (bovenzijde) en een ingenaaide brede baan katoen (onderzijde). De uiteinden van de baleinen zijn aan de binnenzijde verstevigd met crèmekleurig leer. De tournure is aan de buitenzijde voorzien van een ingerimpelde rechthoekige lap stof, die door de vier horizontale baleinen eruit ziet als een harmonica. Aan weerszijden versierd met een ruche. Hieronder zijn twee brede ingerimpelde stroken aangezet. De zoom van de stroken en de rok zijn geschulpt afgewerkt. De onderrok is geheel met de hand genaaid. De middelste verticale balein steekt uit de rok. Bij de taille is een winkelhaak gerestaureerd. Met name aan de bovenzijde zijn er bruine vochtvlekken.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie