Handtas in metalen vlechtwerk met geometrische tekening in oranje en turkoois

 

Whiting&Davis Co staat synoniem voor metalen vlechtwerkhandtassen van rond 1900. De firma begint haar verhaal als zilversmederij in 1876 onder de naam Wade, Davis and Company. Charles A. Whiting...

Doorzoek de website met tags
Maker
Whiting&Davis Co (fabrikant)
Objectnummer
MMH.2013.0055
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1920/1930

Whiting&Davis Co staat synoniem voor metalen vlechtwerkhandtassen van rond 1900. De firma begint haar verhaal als zilversmederij in 1876 onder de naam Wade, Davis and Company. Charles A. Whiting start zijn carrière binnen het bedrijf als stagiair maar al snel weet hij zich op te werken om uiteindelijk eigenaar te worden van Whiting&Davis Co. Zijn interesse voor het middeleeuwse ambacht, en meer in het bijzonder voor de maliënkolder, brengt hem in 1892 tot het ontwerpen van handtassen in gevlochten metaal. Vanaf 1918 verkoopt Whiting&Davis Co tassen van 'Dresden'-maliën. De naam van dit haarfijn weefsel duidt op de afkomst van de ontwerper van het materiaal. Vanaf 1924 verschijnen de eerste gedecoreerde handtassen in vlak vlechtwerk met geëmailleerde bloemen of art-decoversiering. Door het succes van deze vlak geweven handtassen gaat Charles Whiting verder experimenteren op ringweefsel. Het email op het ringvlechtwerk geeft een eerder wazig resultaat gelijkaardig aan impressionistische aquarellen. Het montuur is in art-decostijl en de binnenzijde is bekleed met satijnvoering. In een apart vakje zit een spiegeltje.

Whiting&Davis Co staat synoniem voor metalen vlechtwerkhandtassen van rond 1900. De firma begint haar verhaal als zilversmederij in 1876 onder de naam Wade, Davis and Company. Charles A. Whiting start zijn carrière binnen het bedrijf als stagiair maar al snel weet hij zich op te werken om uiteindelijk eigenaar te worden van Whiting&Davis Co. Zijn interesse voor het middeleeuwse ambacht, en meer in het bijzonder voor de maliënkolder, brengt hem in 1892 tot het ontwerpen van handtassen in gevlochten metaal. Vanaf 1918 verkoopt Whiting&Davis Co tassen van 'Dresden'-maliën. De naam van dit haarfijn weefsel duidt op de afkomst van de ontwerper van het materiaal. Vanaf 1924 verschijnen de eerste gedecoreerde handtassen in vlak vlechtwerk met geëmailleerde bloemen of art-decoversiering. Door het succes van deze vlak geweven handtassen gaat Charles Whiting verder experimenteren op ringweefsel. Het email op het ringvlechtwerk geeft een eerder wazig resultaat gelijkaardig aan impressionistische aquarellen. Het montuur is in art-decostijl en de binnenzijde is bekleed met satijnvoering. In een apart vakje zit een spiegeltje. Rechthoekige kleine handtas in metalen vlechtwerk met aan de voorkant platte plaatjes. De plaatjes zijn beschilderd met een geometrische tekening in turkoois en oranje. Aan de onderkant van de handtas een dubbele boord met driehoekige punten. Een hoekige zilverkleurige beugel met ingekerfde bladmotieven. Op de beugel een clipssluiting. De hengel is een metalen ketting met gedraaide schakels.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie