• Afbeelding 1 Bidprentjes van het Nederlands Openluchtmuseum.

Om de kledingstukken, sieraden en accessoires in de museumcollectie te kunnen plaatsen in een context verzamelt het Nederlands Openluchtmuseum beeldmateriaal zoals tekeningen, prenten en foto’s met daarop personen in streekdracht. Helaas is van veel afgebeelde personen geen naam meer bekend, laat staan dat we weten wat hun achtergrond was.

• Olieverfschilderij, ‘Laarder vrouw’, 1905, Martinus van Regteren Altena. 88 x 68 cm. Inventarisnummer: NOM.3694.OV

De Cottingley Fairies zette in 1917 de wereld op zijn kop: was het bestaan van feeën nu bevestigd met het relatief nieuwe fotografisch medium? Het was en is nog steeds verleidelijk om visuele bronnen als leidraad te nemen voor historisch onderzoek naar kleding. Onderzoek naar de Larense Grietje Calis wijst echter wederom uit dat visuele bronnen nooit op zichzelf staan.

• Een onverknipte shawl en een ‘doekjeswollen kraplap’ van dezelfde shawl

Het begon met een wollen shawl uit Canada die zeker in de smaak zou vallen. Streekdracht is bij uitstek een internationale aangelegenheid. Eén van de Staphorster kraplappen in mijn verzameling is daar een sprekend voorbeeld van.

• favoriet  3

Rouwkleding is in ons dagelijks leven niet meer vanzelfsprekend. Anders ligt dat in de Staphorster streekdracht, die vandaag de dag nog dagelijks door honderden vrouwen wordt gedragen. Door het dragen van rouwkleren geef je aan dat een dierbare is overleden.

• Afb.1 Twee meisjes in Marker streekdracht. Het rechter meisje is in zware rouw. Ingekleurde ansichtkaart uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (N.11979)

Jacco Hooikammer schrijft over Nederlandse streekdracht zodat de kennis hierover levend blijft. Bij de Marker streekdracht bijvoorbeeld, draagt men mutsen die bestaan uit maar liefst zes onderdelen. Tijdens de zware rouw wordt bij kinderen aan die zes onderdelen zelfs nog een onderdeel toegevoegd. Meer hierover in de blog ‘Een bijna vergeten rouwgebruik op Marken’.

• Afb. 1 Mannequin in Staphorster klederdracht

Boordjesschorten en stukjesschorten; Staphorsters die bekend zijn met de klederdracht weten precies waarover dit gaat. Jacco Hooikammer weet er ook alles van en legt met passie uit wat het is en hoe het aangepast kan worden naar smaak of naar de voorgeschreven mores.

• favoriet  4

Wie kent het niet: opkruipende (onder)mouwen bij het aantrekken van een vest of jasje. In Staphorst hadden ze daar een heel praktische oplossing voor. Jacco Hooikammer vertelt over het gebruik van het kachelhaakje aan de hand van een jakje van het Nederlands Openluchtmuseum.

• favoriet  2

Allerlei motieven in de Staphorster streekdracht ontlenen hun benaming aan alledaagse gebruiksvoorwerpen. Soms is het omgekeerde het geval. Het gedeelte van een sleutel dat in het slot steekt heet in het Nederlands een baard. In het Staphorster dialect heet dit een ‘nabbegie’.

• Kraplap van Aaltje.

Aaltje C. (*1926) uit Staphorst moet nog naar school als ze in de loop van 1939 al ‘voor nacht en dag uitbesteed’ is bij een boerenfamilie in het dorp. Een deel van haar loon kreeg zij uitbetaald in kleding.

• favoriet  1

Vrouwen in Staphorster streekdracht kunnen uren over kleding praten. Zet een aantal zussen, vriendinnen of een moeder met haar dochters rond de tafel en ze vullen de avond met het bespreken van elkaars of andermans garderobe. Dan is het handig als iedereen weet waar het over gaat.