• favoriet  6

Op ansichtkaarten en foto’s met kinderen in streekdracht uit Arnemuiden zien we hen soms extreem grote sieraden dragen. Doorgaans hebben we hier te maken met jongens en meisjes die zich tegen betaling door toeristen lieten fotograferen bij het station van Vlissingen of op de donderdagse markt in Middelburg.

• Kerkbijbel met zilveren beslag en draagketting, 1969, particuliere collectie.

Ook in de streekdracht komt het soms tot rebellie. Bijvoorbeeld als een stel Staphorster meisjes aan het eind van de jaren 1960 gezamenlijk besluit met de ongeschreven regels te breken en ieder een zilveren bijbelketting aanschaft.

• favoriet  5

Strandhullen komen in verschillende verzamelingen en museumcollecties met mode- en streekdracht voor. Vrouwen droegen deze mutsen op het strand over hun haar om te voorkomen dat hun kapsel verwaaide. Toen ik er onlangs zelf één bemachtigde, besloot ik me in dit fenomeen te verdiepen.

• Opgevouwen werkschort, van blauw terlenka met een zogenoemd ‘boordje’ (tailleband) van geruite polyester.

Tot op de dag van vandaag dragen vrouwen in streekdracht uit Rouveen en Staphorst bij huishoudelijk werk een werkschort met ingestreken plooien. Als vanaf 1975 de synthetische stof terlenka op de markt komt blijkt deze strijkvrije stof een uitkomst voor de geplooide Staphorster schorten.

• Blog Modemuze Jacco Hooikammer Recycling Rijglijf voor in de rouw, Marken, ca. 1900-49, Nederlands Openluchtmuseum HM.200

Waar tweedehands mariniersjassen goed voor zijn lees je in dit nieuwe blog van streekdrachtkenner Jacco Hooikammer. De jassen werden gerecycled tot rijglijf, kousenlappen en om wanddecoratie mee op te hangen.

• Blog Modemuze Jacco Hooikammer Ansichtkaarten Nederlandse streekdrachten visuele bron. Collectie Openluchtmuseum nr. N.12484

Ansichtkaartenuitgevers namen het niet altijd zo nauw met de werkelijkheid. Jongens in rokkendracht die door de uitgevers aangezien werden voor meiden en ingekleurde foto's waarvan je je kunt afvragen of de juiste kleur voor de kleding is gebruikt.

• Toefmuts voor de rouw, collectie Jacco Hooikammer.

Ook in de dracht wil je er niet net zo bij lopen als je moeder of oma. De vorm van de toefmuts is door de jaren heen zo veranderd dat de punt op het voorhoofd rust. Om intensief en kostbaar schoonmaakwerk te voorkomen, hebben de streekdrachtdraagsters iets bedacht...

• Afbeelding 1 Bidprentjes van het Nederlands Openluchtmuseum.

Om de kledingstukken, sieraden en accessoires in de museumcollectie te kunnen plaatsen in een context verzamelt het Nederlands Openluchtmuseum beeldmateriaal zoals tekeningen, prenten en foto’s met daarop personen in streekdracht. Helaas is van veel afgebeelde personen geen naam meer bekend, laat staan dat we weten wat hun achtergrond was.

• Olieverfschilderij, ‘Laarder vrouw’, 1905, Martinus van Regteren Altena. 88 x 68 cm. Inventarisnummer: NOM.3694.OV

De Cottingley Fairies zette in 1917 de wereld op zijn kop: was het bestaan van feeën nu bevestigd met het relatief nieuwe fotografisch medium? Het was en is nog steeds verleidelijk om visuele bronnen als leidraad te nemen voor historisch onderzoek naar kleding. Onderzoek naar de Larense Grietje Calis wijst echter wederom uit dat visuele bronnen nooit op zichzelf staan.

• Een onverknipte shawl en een ‘doekjeswollen kraplap’ van dezelfde shawl

Het begon met een wollen shawl uit Canada die zeker in de smaak zou vallen. Streekdracht is bij uitstek een internationale aangelegenheid. Eén van de Staphorster kraplappen in mijn verzameling is daar een sprekend voorbeeld van.