Wortels en witte onderbroeken, duurzaamheid en diversiteit. Opening Fashion Week

 
Blog Modemuze Sabine Bolk. Das Leben am Haverkamp Foto's Team Peter Stichter 2017
1 september 2017
Beeldend kunstenaar en batikblogger

Op 13 juli vond de openingsavond plaats van de alweer 27ste editie van de Amsterdam Fashion Week. Namens Modemuze was ik aanwezig bij de shows van Das Leben am Haverkamp, HACKED en Bas Kosters op klompen uit Eenrum, maar daarover later meer.

Das Leben am Haverkamp

Ik las al ergens dat slippers en de witte herenslip het IT item waren op de catwalk tijdens de Amsterdam Fashionweek. En van de vijf shows die ik zag heb ik er bij drie ervan de witte slip en slippers gespot! De eerste waarbij deze kledingstukken de catwalk opeisten was ook de eerste show van de Amsterdam Fashion Week. De show door Das Leben am Haverkamp had een goede soundtrack, mooi licht, interessante modellen en geen kleding. De modellen droegen naast de witte slip en slippers alleen een 2D cut-out van kleding. Het was een mooi, maar ook ongemakkelijk statement. Het ging over identiteit & kleding en diversity & beauty standards, maar ondertussen zaten we vooral naar de lijven, gezichten en figuren achter de cut-outs te kijken.

Blog Modemuze Sabine Bolk. HACKED_by Van Slobbe Van Benthum. Foto Team Peter Stichter 2017
HACKED_by Van Slobbe Van Benthum. Foto Team Peter Stichter 2017

HACKED by_Van Slobbe Van Benthum

“De wens om het verkwistende systeem van de mode van binnenuit te veranderen door alle onderdelen van het proces te hacken, vormt onveranderd de legitimatie voor het label.” Met het poëtische persbericht werd mij niet duidelijk wat ik ging zien en na de show was het eigenlijk nog steeds niet duidelijk wat ik had gezien. Ik zag ontzettend draagbare mode die je nu al in het straatbeeld vind. Op sportkleding gebaseerde jassen en jurken, waarvan ik de extra lange regenjassen het leukst vond. Niet mijn stijl qua mode, maar na het gebrek aan kleding bij de eerste show, vond ik het fijn om weer wat meer om het lijf te zien.

Toch was het een beetje saai, vooral omdat het zo draagbaar oogde. Je wilt tijdens een fashion show overdonderd worden, ook al klaagt iedereen dan waarschijnlijk weer dat het niet draagbaar was… In dat opzicht win je nooit.

Tijdens de eerste Meet Up op 3 augustus georganiseerd door Modemuze bij het Centraal Museum, leerde ik echter iets over het label HACKED by_Van Slobbe Van Benthum dat mijn idee over hun fashion week show totaal veranderde. Hun mode wordt namelijk gemaakt door het overschot van grote merken te ‘hacken’. Restpartijen veranderen zij in nieuwe mode. Het is een ontzettende noodzaak om ons huidige modesysteem te veranderen. HACKED by_Van Slobbe Van Benthum doet dit door van generieke massaproductie juist kledingstukken te maken met een duidelijk stempel van de ontwerper.

Blog Modemuze Sabine Bolk. Bas Kosters My Paper Crown. Foto Team Peter Stichter 2017
Bas Kosters My Paper Crown. Foto Team Peter Stichter 2017

My Paper Crown show van Bas Kosters

Bij binnenkomst in de Gashouder stonden er mensen in overalls te stofzuigen, dingen neer te zetten en zonnebloemen te rangschikken. De show ving aan met een theatraal stukje toneelspel door twee van deze arbeiders die al vegend praatte over de vreemde show die komen zou. En een vreemde show was het zeker; vooral omdat het zo moeilijk leek om de mode te zien. Fanfare bands kwamen voorbij, banners met de tekst ‘Art Ist’ werden voor de eerste rijen geplaatst — waar ik om moest grinniken. Ondertussen werd er druk gezaagd, gesjouwd en met zonnebloemen gegooid.

Zittend op een berg van aardappelen voor een groot scherm herkende ik Bas Kosters. Op het scherm zagen we wortels, wolken en sterren met gezichten. Er werd een ode aan Carrot Day gezongen door een zangeres in een worteljurk. Halverwege de show parkeerde er een soort kermisautootje voor ons waardoor ik daar ook nog eens omheen moest kijken. Een modeshow waarbij je moeite moet doen om de mode te zien. Terwijl het juist één groot modefeest is.

Voor wie goed opgelet heeft was het een modefeest over duurzaamheid, creativiteit en diversiteit. De kleding gemaakt van geüpcycelde vlaggen vormde een kleurrijke, patchworkachtige rode draad door de show. Maar ook de handgedrukte, natuurlijk gekleurde stoffen (sitsen) uit India waren veel aanwezig. Naast papieren kronen en een wortelprint op leggings zag ik ook statement shirts waaronder de ‘Gay rights are human rights’ gedragen door een van de Doppelgang-ers (dj tweeling). Het WNF Tiger T-shirt ontworpen door Bas Kosters werd gelanceerd door Tygo Gernandt die gewoon meeliep in de show. Het shirt is ondertussen trouwens uitverkocht en dat laat mooi zien dat mode en de wereld een stukje beter maken prima samen gaan.

Een Bas Kosters show live meemaken was al lange tijd een grote wens van mij. Het was ook geweldig om te zien hoe mensen uitgedost waren voor de Fashion Week. Over het algemeen was het vrij braaf, zelfs veel spijkerjasjes en simpele zwarte jeans. Gelukkig kwamen er voorafgaand aan de show van Bas Kosters steeds meer mensen binnen met sjaals, pins en gehele outfits van zijn hand. Ik zelf was in een op maat gemaakte Batik jurk en dus op mijn klompen uit Eenrum. Kijkend online naar eerdere shows van Bas Kosters viel mij op dat zijn modellen in zijn show uit 2010 beschilderde klompen droegen. Na het delen van mijn vondst op Facebook met de stelling ‘misschien moet ik mijn klompen aan, maar ik durf niet’, kreeg ik enorm veel reacties met bovenal: ‘Doen!’

Als we dan toch diversiteit en duurzaamheid vieren in de Nederlandse mode, dan toch zeker op knalpaarse handgemaakt klompen! Duurzaamheid en diversiteit stond bij alle shows in zekere mate in het middelpunt. Aan de ene kant een afspiegeling van wat in de mode is en aan de andere kant wat in de mode zou moeten zijn. Ik hoop dat het niet bij een eenmalig thema blijft, maar gewoon normaal wordt. We willen verantwoorde mode, en dat komt eraan!

AFW My Paper Crown van Bas Kosters, foto door Sabine Bolk
AFW My Paper Crown van Bas Kosters, foto door Sabine Bolk

Meer op

Das Leben am Haverkamp get back to the basics: https://fashionweek.nl/en/article/14jul17-das-leben-am-haverkamp-get-back-basics

Hacked by _ Van Slobbe Van Benthum tijdens MBFWA: https://fashionweek.nl/en/article/14jul17-hacked-van-slobbe-van-benthum-will-hit-during-mbfwa#&gid=1&pid=8

Hacked by Van Slobbe Van Benthum Catwalk, Fashion Show MBFWA SS2018: https://www.teampeterstigter.com/amsterdam/hacked-by-van-slobbe-van-benthum-catwalk-fashion-show-mbfwa-ss2018/

Bas Kosters bouwt een uitzinnig feest op de catwalk: https://fashionweek.nl/artikel/14jul17-bas-kosters-bouwt-een-uitzinnig-feest-op-de-catwalk

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie