Modepaleis Maison de Bonneterie

3
De lift met liftjongen en trappenhuis
20 mei 2016

In 2014 sloot Maison de Bonneterie na 125 jaar haar deuren. Sinds de oprichting op 18 maart 1889 was warenhuis Maison de Bonneterie een toonaangevend monument in meerdere opzichten. Zo zijn er de panden in Amsterdam en Den Haag die een monument zijn geworden, en was de winkel monumentaal op gebied van vernieuwing en stijl; zowel in de mode als in de retail. Een luxe modehuis dat met zijn persoonlijke service, markante uitstraling en bijzondere sfeer voor velen een bekende plek was: een lieu de mémoire! Om het modehuis te herdenken is het boek Maison de Bonneterie; een terugblik ontstaan.

Het boek heeft dezelfde luxe uitstraling als de winkels zelf. Beginnend bij de buitenkant: aan de goudkleurige linnen omslag is een origineel kristal bevestigd, afkomstig van de oorspronkelijke kristallen luchters die in de monumentale modepaleizen van de Bonneterie hingen. Op de voorzijde van het boek bevindt zich een satijnen etiket van de Bonneterie, zoals men deze van de laatste jaren kent. Het voorblad geeft het tapijt weer dat tientallen jaren in de zaken prijkte.

Het prachtige boek bevat vele historische foto’s van kleding, reclame, oude panden, maar ook interviews en anekdotes. Daartussen gelardeerd op goud glanzend papier in zeven katernen 125 jaar geschiedenis van Maison de Bonneterie, de mode en maatschappelijke ontwikkelingen tussen 1889 en 2014.

Het boek verhaalt over een hecht en sociaal bewogen familiebedrijf, waarin veel aandacht voor de medewerkers was. Anekdotes en foto’s van jubilea en bedrijfsfeesten waarin vele medewerkers bijdroegen met sketches en liedjes laten dit zien.

Kortom, een rijk geïllustreerd koffietafel- en geschiedenisboek ineen; een beeld van 125 jaar mode en veranderend koop- en verkoopbedrag.

Jeroen Verhoog, Maison de Bonneterie; een terugblik (2016)

Limited edition, 2016

ISBN 978-90-902953-0

Deze blog is geschreven door Vivian Colland, onder redactie van Sterre Snijders. Het boek is geschreven onder redactie van Jeroen Verhoog.

Voor meer over Maison de Bonneterie zie ook het thema.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

18 jul 2016

Hi! Is dit mooie boek ergens te koop? Groetjes Amanda Hofman

4 aug 2016

Hi Amanda, bij deze de informatie die wij hebben:
"Het boek is via boekhandel of direct bij mevr Midema ([email protected]) te bestellen, of bij museum van Loon, het Stadsarchief, Joods Historisch te Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag en boekwinkels te Den haag verkrijgbaar."
We hopen dat je er een vindt!

Ma

Kom eens kijken in Schiedam, naar mijn Maison de La Bonneterie ...of neem alvast een kijkje op www.vintagelein.nl

Reactie