Lichtgevend: ambachtelijke innovatie van Jan Taminiau

 
Jan Taminiau, Glow-in-the-Dark-jurk uit de collectie Irradiance, 2011. Via: jantaminiau.com.
18 mei 2018
Museum registrar TextielMuseum

Jan Taminiau maakte in februari 2011, tijdens de opening van de Amsterdam Fashion Week, furore met deze couturecollectie 'Irradiance'. Alle stoffen waren in het TextielLab in Tilburg geweven. Een van zijn outfits, gemaakt van glow-in-the-dark-garen, met masker en hoge pumps is voor de museumcollectie aangekocht.

Modern en barok

De collectie gaat over verstoppen, maar ook over onthullen en veranderingen, terwijl de tijd doortikt. De sfeer is duister, de kleuren zijn wit, zilver en grijstinten tegen zwart aan. Omdat er glow in the dark garen is toegepast lichten de patronen in een duistere setting op.

Barokke patronen, vanwege hun lijnenspel voor Taminiau een boeiend uitgangspunt, vormen het basisdessin. Dit dessin werd voor elk silhouet aangepast: vergroot, verkleind of doorlopend in de mouw. Het is uitgevoerd als dubbelweefsel, een plat vlak bestaande uit verschillende lagen, dat door open te klappen zijn driedimensionaliteit krijgt.

Stof voor cou­tu­recol­lec­tie 'Ir­ra­di­an­ce' van Jan Taminiau, 2011 (aankoop 2010), collectie TextielMuseum Tilburg.
Stof voor cou­tu­recol­lec­tie 'Ir­ra­di­an­ce' van Jan Taminiau, 2011 (aankoop 2010), collectie TextielMuseum Tilburg.


Ambachtelijke en innovatieve ontwerpers

Jan Taminiau heeft een duidelijke eigen signatuur ontwikkeld: de vrouwelijke, vaak zeer gedetaillerde ontwerpen zijn herkenbaar door de aandacht en ambacht die in de uitvoering is gestoken. En juist daarin schuilt de vernieuwing: door de techniek door en door te kennen, is er ruimte voor experiment.

Zo'n signatuur zien we ook duidelijk terug bij kunstenaar Aico Dinkla. Voor zijn creaties ontwikkelde hij zelf een synthetische coating. Lees meer over zijn werk in 'Aico Dinkla: Beelhouwen met siliconenrubber'.
 

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september is deze japon te zien in de tentoonstelling Modemuze@OBA: Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie