Burgemeesterspak van ribfluweel

 
18 mei 2018
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Twee Rotterdamse burgemeesters, twee pakken: één van ribfluweel en één 3D-geprint. Op hun eigen manieren zijn beide pakken innovatief voor hun tijd.

Materiaal van de socialisten

Op zichzelf is het ribfluwelen pak van André van der Louw niet innovatief, maar nieuw was wel dat hij zich in de jaren 70 als burgemeester in het ribfluweel hulde voor plechtige officiële aangelegenheden. Het sterke ribfluweel werd van oudsher door arbeiders gedragen. Precies daarom werd het de favoriete stof van de socialistische intellectuelen.

He­ren­kos­tuum van André van der Louw, be­staan­de uit zwar­te cor­du­roy broek en col­bert, McGregor, 1970-1974, collectie Museum Rotterdam.
He­ren­kos­tuum van André van der Louw, be­staan­de uit zwar­te cor­du­roy broek en col­bert, McGregor, 1970-1974, collectie Museum Rotterdam.

Het materiaal van de 21ste eeuw

In 2016 vroeg Museum Rotterdam burgemeester Aboutaleb of hij een kostuum wilde afstaan voor de collectie. Zijn kostuums laat hij maken bij een kleermaker in Fez (Marokko) en wat hij niet meer draagt gaan naar familieleden. Een kostuum voor de collectie was dus niet direct beschikbaar, maar hij gaf wel toestemming om een 3D-opname te laten maken.

Op deze manier beschikt het museum over een beeld van de burgemeester waarin duidelijk te zien is wat hij draagt, hoe hij het draagt en hoe hij er daadwerkelijk uitziet. Een bijzonder beeld en een handig hulpmiddel bij het opstellen van zijn kostuum.


Anders gedragen

Kledingstukken evolueren constant. Soms is er sprake van een aanwijsbare innovator, maar vaak gebeurt het door overlevering: iedere generatie voegt nieuwe elementen of betekenissen toe aan hun kledingstukken. Zo werd de kanten hoofdbedekking (huipil grande) van de Tehuanas oorspronkelijk als blouse gedragen...

 

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september is dit pak te zien in de tentoonstelling Modemuze@OBA: Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie