In gesprek met: Meredith Joeroeja (winnaar fashion fest by MAFB 2017)

 
Één van de ontwerpen door Meredith Joeroeja, model Bob Foulidis. Foto: Les Adu.
22 januari 2018
Projectconservator collectie Rijksmuseum Muiderslot

“Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik zou winnen”, begint Meredith Joeroeja, winnaar van fashion fest 2017. “Ik had het ook niet verwacht. Natuurlijk heb ik mijn best gedaan om de collectie in elkaar te zetten, maar mijn main reason was om mensen te leren kennen, ervaring op te doen en te zien hoe het achter de schermen bij een fashion show eraan toe gaat.”

Fashion fest by MAFB is een jaarlijkse wedstrijd gericht op het ontwikkelen van nieuw talent en diversiteit in de modewereld. Voor de tweede keer werd deze wedstrijd gehouden in samenwerking met het Research Center for Material Cultures (RCMC) van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Op 9 september 2017 werd de finale gehouden in de Lichthal van het Tropenmuseum. In totaal deden er negen teams mee elk bestaande uit een ontwerper, haarstylist, make-up artiest en vier modellen. Voor Joeroeja en haar team, die als laatste de catwalk op gingen, gold last but not least in de letterlijke zin.

Behind the scenes! Een ontwerp van Meredith Joeroeja. Model Nadia Koppenhol, make-up door Chinouk Meurer en haar door Merel Mons. Foto: Les Adu.
Behind the scenes! Een ontwerp van Meredith Joeroeja. Model Nadia Koppenhol, make-up door Chinouk Meurer en haar door Merel Mons. Foto: Les Adu.

“De rest moest ik zelf doen”

Dit is niet de eerste keer dat Joeroeja haar ontwerpen toont op de fashion fest catwalk. Terug in 2015 was zij tevens winnaar van de Surinaamse editie. Joeroeja: “De prijs was een ticket naar fashion fest in Nederland, daar won ik helaas niet. Maar toen ik vorig jaar weer een oproep zag, stuurde ik meteen een e-mail naar Marian Duff [mede-oprichter MAFB].” Op basis van haar portfolio werd Joeroeja toegelaten in het programma.

Dit jaar werden de ontwerpen gemaakt naar aanleiding van een object uit de collectie van het Tropenmuseum. Voorafgaand de wedstrijd kregen de kandidaten een privé tour door het depot en werden er meerdere workshops gehouden. “Maar helaas kon ik geen workshops volgen want ik was in Suriname”, vertelt Joeroeja. “Dus heb ik via Skype met Noukhey Forster [begeleider ontwerpers] gesproken. We hebben volgens mij twee keer een meeting gehad en dat was het. De rest moest ik zelf doen. Maar it worked out!”

Gehele collectie ontworpen door Meredith Joeroeja voor fashion fest by MAFB 2017. Foto: Les Adu.
Gehele collectie ontworpen door Meredith Joeroeja voor fashion fest by MAFB 2017. Foto: Les Adu.

Het vormen van designs

Het ontwerpen van kleding op basis van een museale collectie was totaal nieuw voor Joeroeja. “Normaal design ik based on hoe ik me voel en wat ik naar buiten wil brengen. Ik vond het niet moeilijk, maar ik had nog nooit vanuit een object gewerkt. Ik begon met het maken van sketches, maar toen keek ik ernaar en dacht ‘Oké, nee, dit is niet zo goed.’ Het zag er wel mooi uit maar het had niks weg van mijn object.”

Uiteindelijk werkte Joeroeja het uit en begonnen haar ontwerpen al snel vorm te krijgen. “Mijn object was een ketting van de Samburu stam uit Kenia. Het is een ronde ketting met heel veel kleur. Maar in plaats om met de kleuren te werken ben ik met de shapes van de ketting aan de slag gegaan. Ik heb gebruik gemaakt van different angles, dus horizontaal, verticaal en dan weer omkeren. Op deze manier krijg je andere figuren en dat kun je dan ook goed zien aan mijn designs.”

“In plaats van kleur heb ik gebruik gemaakt van veel details in de stoffen. Dus ik heb pleads gebruikt, fabric manipulation, verschillende technieken waardoor er heel veel detail te zien is in de ontwerpen.” Echter Joeroeja’s ontwerpen zijn niet hélemaal kleurloos. “Ik heb gekozen om één kleur te gebruiken die ik belangrijk vond: rood. De soldaten dragen deze kleur het meest. Het thema voor mijn collectie was freedom, vrijheid dus. En ik zie deze soldaten als strijders die vechten voor hun freedom om hun tribe te beschermen.”

Het favoriete ontwerp van Meredith Joeroeja, model Megan De Freitas. Foto: Les Adu.
Het favoriete ontwerp van Meredith Joeroeja, model Megan De Freitas. Foto: Les Adu.

Het kiezen van een favoriet

In totaal moesten de ontwerpers voor de finale vier modellen kleden. Op de vraag of ze een favoriet ontwerp heeft, beantwoord ze met een volmondige ja. Joeroeja: “De rok met de pleads en shear fabric, aan de andere kant zit een soort van fabric manipulation en patchwork. En aan de bovenkant van die mooie shapes. In deze rok heeft het meeste werk gezeten. Hij is mijn favourite niet alleen vanwege het werk, maar ook hoe het als een whole eruit ziet.”

En daar was de jury het volmondig mee eens. De jury, bestaande uit Robbie Baauw (eigenaar The Movement Models), Daan van Dartel (conservator Tropenmuseum), Sherida Caroll-Augustin (creative director ST. Studio & Olcay Gulsen collection) en Angelique Hoorn (eigenaar Angelique Hoorn Management), had alleen maar ontzag voor Joeroeja’s ontwerpen. Haar collectie werd inspirerend genoemd en vooral geprezen voor het unieke gebruik van vorm. “Het was zwaar om die collectie te maken, maar het was een leuke ervaring”, vertelt Joeroeja opgelucht.

En de winnaar is... Meredith Joeroeja neemt de hoofdprijs in ontvangst. Foto: Les Adu.
En de winnaar is... Meredith Joeroeja neemt de hoofdprijs in ontvangst. Foto: Les Adu.

Alhoewel het niet de bedoeling was, heeft Joeroeja een grote indruk op de jury -en alle aanwezigen- gemaakt. Haar unieke ontwerpen sprongen van de catwalk en zullen vast een inspiratie zijn voor de deelnemers van fashion fest 2018.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie