Teresa van Twuijver

Teresa van Twuijver werkt met textiel (oud en nieuw) en een combinatie van technieken en technologieën (ambachtelijk en digitaal) om onderzoek te doen naar zelfgemaakte en duurzame vormen van kleding en huishoudelijk textiel. Speciale interesses zijn inheemse kennis over textiel en streekdrachten.

  • Blog
     

    Voor het lustrum van de Nederlandse Kostuumvereniging maakte Teresa van Twuijver een wel heel bijzonder ensemble: geïnspireerd op de 18e eeuw, maar in een modern jasje.

  • Blog
     

    In het midden van de negentiende eeuw, aan het begin van de vrouwenbeweging, trokken feministen, burgerrechtenactivisten en vrouwelijke politici letterlijk de broek aan in hun strijd voor meer vrouwenrechten, meer publieke gelijkheid en meer gelijkwaardigheid van vrouwen. Wijde pofbroeken of ‘de bloomer’ (in het Engels ‘bloomers’) werden hét symbool van de vrouwenemancipatie in de ijzeren eeuw. De bloomers zorgden destijds voor heel wat ophef, maar het dragen van sommige broeken gaat ook vandaag de dag nog gepaard met veel commotie.