Roy Verschuren
 • Blog
  Habit à la francaise en anatomisch model van scheefstand
   
  25 sep 2018

  Vorig jaar tijdens de tentoonstelling van Modemuze in de OBA  gaf Bianca du Mortier de lezing “...

 • Blog
   
  1 mei 2018

  Het 'machine-denken' van de 19de eeuw leverde veel vernuftige apparaten op, die het leven zouden vergemakkelijken en versnellen. Door uitvindingen als de McDowell patroontekenmachine en snelpatronen kon het werk van de naaister ook veel sneller worden gedaan.

 • Blog
  Van wambuis tot modern herencolbert. Bron: Roy Verschuren.
  3
  3 mei 2017

  Wat zijn de beste boeken op het gebied van (historisch) patroontekenen en (historische) patronen? Ambachtelijk kleermaker en verzamelaar van kleermakersvakliteratuur, Roy Verschuren, geeft een uitgebreide lijst met boekentips.

 • Blog
  Afbeelding uit 'Meisterwerk des Schneiders'. Bron: Roy Verschuren.
   
  10 mei 2016

  De extremiteit van aangeboren lichaamsafwijkingen zwakt tegenwoordigd steeds verder af. Écht verdwijnen doet het echter nooit en ook op latere leeftijd kan door ziekte of een Bourgondische levensstijl het lichaam extra eisen stellen aan kleding. In zulke gevallen komt het vakmanschap van de kleermaker extra uit de verf.

 • Blog
  Afbeelding uit Der Zuschnitt für die Herrenschneiderei
   
  26 apr 2016

  Als kleermaker is al bij het maatnemen belangrijk het lichaam te observeren en specifieke lichaamskenmerken te noteren. Het aanbrengen van veranderingen in het kledingstuk, die na de pas moeten worden gemaakt, wordt in vakkringen 'pomp' genoemd.

 • Blog
  Binnenwerk aan het voorpand van een jasje. Foto: Roy Verschuren.
   
  31 mrt 2016

  Vroeger werd er geregeld gebruik gemaakt van allerlei losse hulpmiddelen om het lichaam te corrigeren. Tegenwoordig worden in de kleermakerij nog steeds foefjes toegepast om de gebruiker voor specifieke doeleinden zo ideaal mogelijk voor de dag te laten komen. Een vioolspeler gebruikt zijn kleding namelijk anders dan een ober.

 • Blog
  Wampen hoofdbeeld
   
  6 okt 2015

  Er wordt beweerd dat de principes van Henry Wampen ten grondslag liggen aan de betere patroontekensystemen uit de 19de eeuw. Hoewel Wampens naam praktisch in de vergetelheid is geraakt, werkt de hedendaagse kleermaker nog dagelijks vanuit zijn gedachtengoed.

 • Blog
   
  6 aug 2015

  Bij de keuze van het patroonsysteem is het belangrijk om te weten of de nadruk komt te liggen op uitstraling of op historische correctheid. Maar uiteindelijk is het 't belangrijkste hoe de maker ermee omgaat. Naast de technische systemen, blijft het maken van kleding vormgeving op het lichaam. En ieder lichaam is anders.

 • Blog
  Facsimile van 19de en 20ste eeuwse patronenboeken. Bron: Roy Verschuren.
  1
  6 aug 2015

  Van oudsher was de kennis van de kleermaker zijn kapitaal – patronen werden niet zomaar gedeeld. Dit maakt het historisch kleermaken vandaag de dag op zijn minst een uitdaging. Kleermaker Roy Verschuren is expert op het gebied van historische patronen en begeleid de enthousiaste beginner – of gevorderde – door de wereld van patroonsystemen. Stap 1: Het vinden van (geschikte) historische patronen.