Inge Bosman
  • Blog
    1. Modemuze blog Inge Bosman.  Diana Scherer, ‘Interwoven’2017-2017 – foto Diana Scherer
     
    25 nov 2018

    Bij non-woven denk je al gauw aan vilt, maar kende je ook boombastdoek en textiel uit een spuitbus? Of wat dacht je van een jurk van plantwortelen? Non-woven is veelzijdig en duurzaam. Inge Bosman blogt erover in een verslag van het najaarssymposium van de Textielcommissie.

9 jul 2021

Dit is geen katoen maar zijde.
Zowel het lijfje als de mouwen

8 jun 2019

In de Zaanstreek, maar ook elders dacht ik, wordt dit een zgn. Voorspelder genoemd.

29 okt 2017

Dank je wel Bianca voor deze uitgebreide boekbesprekingen. Heel inspirerend.

8 okt 2017

Dit is een matelassé of doorgestikte rok, tegenwoordig quilten genoemd.
Er wordt door 3 lagen heen gestikt.

Bij Zaans stikwerk wordt door 2 lagen heen gestikt, daarna wordt het opgevuld met draad of koord.
Allebei reliëftechnieken, maar net iets anders.

Collectie
24 jul 2017

Bij Zaans stikwerk is het belangrijk een goede foto te maken. Nu is het in feite niet te zien welke technieken er gebruikt zijn.

14 jan 2016

Beste Mirjam,

Heel erg leuk dat je aandacht geeft aan sits en met name Zaans stikwerk. Je informatie lijkt niet helemaal compleet. Ik reageer hierop omdat anderen weer zullen voortborduren op jouw blog. Wat betreft het Zaans stikwerk:
De naam Zaans stikwerk wordt eind 19e eeuw geïntroduceerd door Johanna W.A. Naber, in haar publicaties over handwerken.
De Zaanstreek was niet erg gereformeerd, kende wel rijke doopsgezinden. An Moonen, textielhistoricus, veronderstelt dat kleding en dekens in Zaans Stikwerk heel goed paste bij de levensstijl van de welgestelde doopsgezinde gemeenschap in de Zaanstreek in de 18e eeuw. Het zijn zeker luxe goederen geweest, maar met een eenvoudige, sobere, uitstraling.
Je zegt dat het oudste werk met Zaans stikwerk in het British museum is. Het gaat hier om een Beeldje van een farao, met een in ruiten gestikte mantel, dus geen Zaans stikwerk.
Kleding die gewassen moest worden, zoals babykleding werd niet gevuld met wollen draad, maar linnen of katoen. ie verwarring ontstaat, denk ik door objecten met gecombineerde technieken. De uit 3 lagen bestaande satijnen rok heeft een tussenlaag van wol. Daarnaast is de onderrand met een vorm van Zaans stikwerk versierd. Zo'n rok zou niet gewassen worden, maar gelucht. Het lijkt mij ook niet juist dat er een ontwikkeling van stiksteek naar rijgsteek is in het Zaans stikwerk, het bestond naast elkaar. Het is juist dat Zaans stikwerk aangevuld kon worden met witborduurwerk, waaronder ajourwerk, maar aangevuld met kant heb ik nog nooit gezien. Mogelijk komt het ajourwerk als kant over?