Ileen Montijn
  • Blog
    Advertentie 'Torners(sters) gezocht' van lompenhandel Rutimex N.V. in 'Het Vrije Volk', 16 november 1953. Via: delpher.
     
    17 jul 2017

    "Tornsters gevraagd": tornen is frustrerend als er bij het naaien iets mis is gegaan, maar hoopvol als oude kleren na het tornen een nieuw leven wordt gegund. Deze post is een bewerking van het hoofdstuk 'Toveren met naald en draad' uit het boek Tot op de draad.

24 nov 2020

Ha Anne-Karlijn en anderen, kunnen we onze energie niet beter besteden aan het bestrijden van dierenmishandeling en bio-industrie, dan van bont? Misschien dat de productie van bont héél klein zou worden als het alleen maar duurzaam en diervriendelijk mocht gebeuren: prima dan. Maar bont krijg je er nooit uit, en het is prachtig materiaal, waar werelden van kennis en vakmanschap aan verbonden zijn. Wie zich voor mode(geschiedenis) interesseert moet toch nerts van konijn kunnen onderscheiden, persianer van bisambuik, en weten hoe het verwerkt werd? En wie een vintage bontjas in ere houdt, vind ik niet 'gemeen'.

5 nov 2020

Veel dank voor het antwoord, en de mooie lijst erbij. Natuurlijk, 'opgemaakt' was: schoon en netjes gevouwen, klaar voor gebruik... De was werd ook 'opgemaakt' door de wasserij, servetten correct gevouwen, de mooie randen en het monogram op precies dezelfde plek zichtbaar, misschien zelfs strikjes er omheen... Die betekenis van 'opmaken' is verdwenen - nu maken alleen vrouwen zich op. Al raakt het woord ook daar in onbruik heb ik 't idee; opmaken is 'make up' geworden. Enfin, oude kennis, oude woorden, wat is dat toch leuk,

20 aug 2020

Wat een wereld van regels en status en verplichtingen gaat daar schuil achter die slepen! Ik was benieuwd naar een detail: wat betekent 'niet opgemaakt' in de oude beschrijvingen ervan, weet je dat?

19 mei 2020

De documentaire over Dior uit 1949 is op YouTube ook met Nederlandse ondertiteling te vinden.

1 jan 2020

Dankjewel Bianca, wat leuk om dit te weten. Wat een opmerkelijk type, die Lady Glenconner in de Graham Norton-show (zij deed me in de verte denken aan Martine van Loon, oud-Grootmeesteres van Beatrix). Nogmaals dank, en Gelukkig 2020!

11 dec 2019

O, dat had ik niet begrepen. Excuses en dank!