Ileen Montijn
  • Blog
    Advertentie 'Torners(sters) gezocht' van lompenhandel Rutimex N.V. in 'Het Vrije Volk', 16 november 1953. Via: delpher.
     
    17 jul 2017

    "Tornsters gevraagd": tornen is frustrerend als er bij het naaien iets mis is gegaan, maar hoopvol als oude kleren na het tornen een nieuw leven wordt gegund. Deze post is een bewerking van het hoofdstuk 'Toveren met naald en draad' uit het boek Tot op de draad.

1 jan 2020

Dankjewel Bianca, wat leuk om dit te weten. Wat een opmerkelijk type, die Lady Glenconner in de Graham Norton-show (zij deed me in de verte denken aan Martine van Loon, oud-Grootmeesteres van Beatrix). Nogmaals dank, en Gelukkig 2020!

11 dec 2019

O, dat had ik niet begrepen. Excuses en dank!

11 dec 2019

Dat is zeker waar, mijnheer Ligtvoet. Mij gaat het echter om een ander soort geschiedenis, die ook belangrijk is: een schat aan kleren, 'erfgoed' welbeschouwd, die het waard is te worden onderzocht door een specialist(e) op dat terrein. Met het 'onderzoek' door Renée Turner is dat absoluut niet gebeurd, hoe aardig het ook is om zomaar wat door haar website te bladeren.

5 dec 2019

Een mooi informatief verhaal over de website en het 'onderzoek' naar de garderobe van Gisèle d'Ailly. Maar wel erg mild. Had er maar iemand met kennis van kleding naar deze schat gekeken, en echt onderzoek (zonder aanhalingstekens) gedaan... Kan het alsnog gebeuren? Zijn alle kleren nog in het huis? Hier een link naar mijn teleurgestelde ilog: https://ileenmontijn.nl/ilog/giseles-garderobe/

1 jul 2019

Haren, kort of lang: mooi onderwerp! In dit stuk mis ik het feit dat het grootste deel van de 20ste eeuw veruit de meeste Europese vrouwen hun haar kort droegen - niet superkort maar met een coupe, soms een 'permanent wave'. Dat begon rond 1920 - en het was een grote bevrijding, net als kortere rokken. Niemand vond die korte haren 'mannelijk'. Dat lange haren nu weer gewoon zijn voor vrouwen onder de 50 of zo, begon m.i. met tienermeisjes, eind 20ste eeuw.

1 feb 2019

In het Engels heet dit een overall, curieus genoeg. (En onze overall heet een boiler suit.) Oshkosh, oorspronkelijk gemaakt in de plaats Oshkosh in Wisconsin (USA) maakt in 2019 alleen nog maar tuinbroeken voor kinderen. Ik schreef een stukje over de tuinbroek - al dan niet paars - op http://ileenmontijn.nl/ilog/de-paarse-tuinbroek/.