Esther Doornbusch

Na een jaar kunstacademie in Maastricht (Nederland) (1992-1993) koos Doornbusch voor de Universiteit Utrecht te Utrecht (Nederland) voor een opleiding tot kunsthistoricus (1993-2000). Zij is werkzaam voor het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) (2003-2006 en 2009-heden). Toen Gerard en Marjan Unger in 2009 circa 500 sieraden aan het Rijksmuseum schonken, verzorgde Doornbusch daarvan de catalogisering. Ook van de tweede schenking met iets minder dan 250 sieraden in 2018 verzorgde Doornbusch de registratie. Van 2013 tot 2016 droeg Doornbusch bij aan Wikimediaprojecten zoals de Engels- en Nederlandstalige Wikipedia en Wikidata over sieraadontwerpers en andere -vooral kunsthistorische- onderwerpen. In 2012 startte Doornbusch een blog waarop zij schrijft over uiteenlopende onderwerpen als (haar ervaringen met) de Wikipediagemeenschap en tentoonstellingen. De vijandige bejegening waarop zij kon rekenen binnen (een deel van) de Nederlandstalige Wikimediagemeenschap heeft haar ertoe gebracht zelf een encyclopedische website te beginnen over hedendaagse sieraden. Op 15 oktober 2016 lanceerde Doornbusch op het feest ter gelegenheid van 40 jaar Galerie Ra de website hedendaagsesieraden.nl. De website bevatte toen veertig artikelen die het bestaan van Galerie Ra nauw raken. Nadien is de website uitgebreid met gemiddeld vier artikelen per week. Anno 2022 telt het online sieradenlexicon bijna 1500 artikelen. Doornbusch was bestuurslid van de Stichting Françoise van den Bosch (2016-2019).. In 2020 trad zij aan als secretaris van de Stichting Luster. Doornbusch draagt graag ringen; een sieraad zichtbaar voor de drager (in tegenstelling tot bijvoorbeeld oorbellen, broches en de meeste halssieraden). Ook tooit zij zich graag met sieraden van Paul Derrez, Emanuela Deyanova, Georg Dobler, Tzuri Gueta, Akihiro Ikeyama, Kiki Kühlmann, Jillian Moore, Nora Rochel, Fabrice Schaefer en Yoko Takirai. Doornbusch heeft geen smartphone.

De laatste jaren zijn jacks met een rand bont rond de capuchon helaas ongekend populair: zelfs kinderen lopen ermee rond. Het doet pijn aan mijn ogen. Vaak wordt gedacht dat er al jarenlang geen bont meer wordt verkocht in Nederland, maar dat is niet waar. Er wordt veel uit China geïmporteerd. In de tachtiger en negentiger jaren kon je je niet in een bontjas vertonen omdat activisten bontdragers belaagden met spuitbussen met verf. De Bont voor Dieren informeert en voert actie tegen het gebruik van Bont, onder meer met de jaarlijks verkiezing Dom bontje. Beatrix was al eens genomineerd.

Mooi artikel, Saskia, dankjewel! Ken je ook de Belle van Zuylenring? De eerste ring is gemaakt door Karin Wichers en werd toegekend aan de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichi: https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/actueel/eerste-belle-van-zu....

Opgeroept (intro)?! Opgeroepen....