Eline Hoetmer
 • Blog
  Cowboy boots, ca.1970-1985, Museum Rotterdam
   
  23 jul 2017

  Hakken worden vandaag de dag vooral met vrouwen en vrouwenlijkheid geassocieerd. Er was echter een tijd dat de hak dé accessoire voor mannen was om hun mannelijkheid mee te benadrukken. 

 • Blog
  Vetements, Fall 2016 ready-to-wear
   
  25 jan 2017

  De sokschoen: een nauwsluitend laarsje die als een sok aan het been zit, veroverd sinds 2016 het straatbeeld. Het ontwerp dat door Vetements werd ontworpen mag dan vernieuwend en eigentijds lijken, in de modegeschiedenis komt de combinatie van sok met schoen vaker en op verschillende manieren terug. 

 • Blog
  Nike Air Max, Rotterdam, rapper Excellent. Collectie Museum Rotterdam.
   
  29 jun 2016

  De Nike Air is een iconische sneaker met vele liefhebbers en verzamelaars. Populair geworden door de gabbercultuur en hip-hopscene is het nu een sneaker die niet meer weg te denken is uit het Nederlandse straatbeeld.

 • Blog
  Klompen Viktor & Rolf, show Viktor & Rolf 2007, Paris Fashion Week. Foto: ©AFP/Reuters
   
  7 apr 2016

  De typisch Hollandse klomp is verre weg van sexy. Voor hun modeshow in 2007 haalden ontwerpers Viktor & Rolf inspiratie uit de Nederlandse klederdracht en ontwierpen zij houten klompen met torenhoge hakken. Zijn zij erin geslaagd om het Hollandse schoeisel sexy te maken zonder afbreuk te doen aan de tradities?

 • Blog
   
  28 jan 2016

  Het Gemeentemuseum Den Haag is in het bezit van twee prachtige gehakte sandaaltjes van Salvatore Ferragamo. De Italiaanse schoenmaker (1898-1960) werd wereldberoemd met zijn damesschoenontwerpen en zijn passie voor het schoenmaken ging verder dan het mooie uiterlijk van een hooggehakt exemplaar: verschillende uitvindingen gericht op comfort en gezondheid komen van zijn hand.
   

 • Blog
  Getuigenisproject Joost Schrage, paar herenschoenen, 1990-1999, Amsterdam Museum
   
  10 dec 2015

  Om de brogue kunnen we niet heen dit modeseizoen. De klassieke herenschoen zien we op straat in allerlei uitvoeringen voorbijkomen en ook als dame ben je bij de tijd met een paar gaatjesschoenen aan de voeten. Maar wat is de herkomst van de brogue?