Aicha Hockx
 • Blog
  Twee dames in modieuze japonnen, maart 1880. Foto: Aicha Hockx.
   
  20 okt 2015

  Al vroeg in de geschiedenis van het breien in Nederland is er grote aandacht voor het breien van handschoenen. Niet bepaald het makkelijkste voorwerp om te breien. Pas vanaf de jaren 1920 wordt het gewoon voor welgestelde dames om gebreide bovenkleding te maken.

 • Blog
  Cover van het Mode- en Handwerk-Album, voorjaar 1933.
   
  1 okt 2015

  Decennia-oude breicreaties produceren zou goed mogelijk moeten zijn, omdat de basis van het breien al eeuwenlang hetzelfde is. In theorie. In de praktijk blijken patronen van vóór de Tweede Wereldoorlog toch wat moeilijker leesbaar, ook voor de doorgewinterde breiers.

29 jun 2015

Ik heb helaas een aanvulling op het gebied van biologisch katoen: Hoewel het natuurlijk goed is om het gebruik van kunstmest en pesticiden terug te dringen is dat in dit geval niet zonder nadelen. Zonder chemische middelen groeit katoen langzamer en is de opbrengst per hectare kleiner. Dit betekent dat het waterverbruik per kilo katoen (wat altijd al hoog is) zwaar toeneemt. In gebieden waar droogte toch al dreigt is dit een probleem.
Ook daarom is de ontwikkeling naar hergebruik van kledingstukken en vezels dus belangrijk. En het leuke aan denim is, dat de aard van de kleding zich daar goed voor leent.