Unlocking Fashion Heritage

5 sep 2023
Modemuze

Beleef mode-erfgoed als nooit tevoren! Dankzij Unlocking Fashion Heritage (ULFH) van Modemuze, krijg je binnenkort digitale toegang tot maar liefst 100 bijzondere objecten in 360 graden, waarin je elk detail kunt ontdekken.

Centraal in het project staat het onderzoeken van innovatieve technieken om ambachtelijk en historisch mode-erfgoed aan het publiek te presenteren. Veel musea bewaren waardevolle modecollecties, groot en klein, die vanwege hun kwetsbaarheid niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek. Sommige objecten in museale depots zijn zo kwetsbaar dat ze alleen liggend bewaard kunnen worden en waarschijnlijk nooit meer getoond zullen worden aan publiek. Door het toepassen van nieuwe vormen van digitalisering kunnen deze objecten als het ware digitaal kunnen worden ‘gedocumenteerd’ en straks thuis vanaf de bank tot in detail worden bekeken.

Binnen het project Unlocking Fashion Heritage onderzoeken de Modemuze musea de toepasbaarheid van verschillende nieuwe digitaliseringstechnieken; van 360 fotografie tot photogrammetry, scanning en modeling. Welke mogelijkheden zijn er voor het digitaliseren van fragiele voorwerpen en wat kunnen we leren van ontwikkelingen binnen de mode- en creatieve industrie? Op deze themapagina brengen we een aantal prikkelende blog-post uit ons Modemuze archief bij elkaar die een relatie hebben met mode, digitaliteit en erfgoed.

Resultaten van de eerste fase van ons project zullen gepresenteerd worden op de Dutch Design Week in Eindhoven (21-29 okt 2023)

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie