Sits in vrouwenkleding van de 18e eeuw

Sits werd door de VOC vanuit India mee naar Europa genomen. Rijk beschilderde, gebloemde katoenen stoffen die bovendien hun kleur goed behielden. De bloeiperiode van de sits in kleding was de 18e eeuw, waar het ongekend populair werd. Tegenwoordig zie je sits nog terug in sommige streekdrachten.

Museum Rotterdam

Collectie

Tweedelige japon, bestaande uit overkleed en tablier, van paarse sits met bloempatroon

Collectie

Vrouwenjak van Indiase sits uit circa 1725-1775. Het jak is samengesteld uit vele stukjes sits, waaronder enkele met een afwijkend dessin.

Centraal Museum

Collectie

Casaque van gebloemd en gestreept sits met Watteau plooi.

Centraal Museum

Collectie

Casaque van gebloemde sits op donkerrode grond.

Collectie

Sitsen vrouwenjak, met motieven op beige grond en contouren zwart en rood

Collectie

Sitsen vrouwenjak, met motieven op groene grond en contouren zwart en rood

Collectie

Sitsen vrouwenjak met zigzagvormige vestpandjes, met bloemmotieven op groene grond

Collectie

Sitsen vrouwenrok, motieven op witte grond, contouren zwart

Collectie

Rok van rode Indische sits, wit of crèmekleurig katoen bedrukt en beschilderd met bloempatroon in rood, roze en blauw

Collectie

Rok van witte sits, beschilderd met dessin van bloemen en vaasvormen, in blauw, rood en lila

Collectie

Deze zogenaamde zonhoed van gevlochten stro is, in tegenstelling tot andere bekende exemplaren, aan zowel de binnenkant als de bovenkant bekleed.

Collectie

Sitsen vrouwenkroplap ofwel onderst, met motieven op witte grond en contouren zwart en rood

Collectie

Sitsen vrouwenkroplap ofwel onderst, met motieven op witte grond en contouren paars, rood

Collectie

Sitsen vrouwenkroplap ofwel onderst, met motieven op rode grond en contouren zwart en rood

Collectie

Sitsen vrouwenkroplap ofwel onderst met motieven op beige grond en contouren rood

Collectie

Sitsen mouw met motieven op witte grond en contouren zwart

Collectie

Sitsen Hindeloper skooldermantel gemaakt van wentke met motieven op witte grond waarvan contour, zwart en rood

Sits kwam in de 17e eeuw voor het eerst naar Nederland, en begon vanaf het 3e kwart van de eeuw een rol te spelen. Omdat zowel Frankrijk en Engeland lange tijd (1681-1750 & 1721-1774 respectievelijk) zowel het importeren als het namaken van Indise sits verboden, floreerde de sits in eerste instantie vooral in Nederland. Sits was populair omdat het hele felle kleuren had, die bovendien wasecht waren, en het door het kalanderen van de stof een mooie glans kreeg. Het was in Europa lange tijd niet bekend hoe de kleurstoffen precies aan het katoen gehecht werden, dus dit katoen bracht een nieuwe, praktische stof die toch een luxe uitstraling had. Sits werd in eerste instantie vooral voor interieurs gebruikt, behang, gordijken, bekleding. Daarna won het populariteit in de neglige kleding van de hogere standen, die er bijvoorbeeld kamerjassen van maakten. De middenklasse volgde, en begon sits ook te gebruiken voor kleding buiten de deur. Er werden jakken en rokken van sits gemaakt, maar ook bijvoorbeeld de voering van zonhoeden, kroplappen en losse mouwen. Tegenwoordig vind je in Nederlandse museum ook zeer veel babykleding van sits, waarschijnlijk vaak hermaakt van dameskleding. Omdat je voor babykleding weinig stof nodig had kon het goed hergebruikt worden, en de wasechtheid van sits was handig bij kleine kinderen. Eind 18e eeuw raakte de sits bij de modedracht uit de populariteit. In de streekdrachten bleef men de stof echter doordragen, in sommige gevallen tot op de dag van vandaag.

In dit thema een verzameling van sitsen items gemaakt voor vrouwen, die een enorme variatie in kleur en bloempatronen laat zien.

Een uitgebreide post over sits (in het Engels) vind je ook op mijn blog: https://ateliernostalgia.wordpress.com/2017/06/01/chintz/

Bron: Sits, Oost-West relaties in Textiel (1987)

Myrthe Tielman