Modest Fashion

De laatste jaren is er een sterke opkomst te zien van zogenaamde modest fashion. Maar wat is modesty? Modemuze vroeg deelnemers van het Amsterdam Fashion College 2015 om het begrip modest fashion in woord en beeld te vatten. Modest fashion is kort gezegd het bescheiden kleden: steeds meer mensen – vooral vrouwen – kiezen ervoor, ongeacht religie, nationaliteit of cultuur, zich bewust bedekt te kleden. In Nederland vormen voornamelijk jonge islamitische vrouwen een groeiende doelgroep.De woorden die deze jonge modeondernemers en fashionista’s associëren met modest fashion zijn: stijlvol, classy, vrouwelijk, onafhankelijk. Maar modest fashion wordt ook omschreven als eye catching clothes, shine like a diamond en modern life of the soul.

5
 
Zwart-wit foto. Mannequin Bonny Huf draagt op deze foto een tulband van dunne abrikooskleurige zijden jersey, die Max Heymans in 1961 ontwierp voor modehuis Hirsch.
favoriet  7
 

Napoleon waagde zich - onsuccesvol - in een tulband en oriëntaalse robe aan het ontbijt. Gewaagde negentiende eeuwse vrouwen kwamen er beter mee weg en ook in de twintigste eeuw waren 'turbans' een groot succes onder vrouwelijke 'turbanista's'.

Video

Modest Street Fashion is een foto boek over de opkomende cultuur van modest fashion in de wereld. Het is een interessant visueel document over deze groeiende internationale trend die is ontstaan in de straten van Kuala Lumpur en de steegjes van New York City en Londen.

favoriet  5
 

De hoofddoek beleeft een doorbraak. Bij een aantal grote bedrijven zoals H&M, maar ook in verschillende media zoals Vogue, Linda en het Parool lijkt er langzamerhand een groeiende interesse te ontstaan voor vrouwen met een hoofddoek. Christian Mpamo deed onderzoek naar de hoofddoek en deelt in deze blog zijn bevindingen.  

Link

Ikram Aqantos stond model voor Touche Today met sieraden van ontwerpster Antoinette van den Berg die gedragen kunnen worden in combinatie met turban of hoofddoek.

Video

Hoofddoeken zijn door de eeuwen heen op ontelbare manieren gedragen. Varianten die we in 2015 veel zien zijn geinspireerd op de turbans. Blogger/Instagrammer Ascia (@ascia_akf) inspireert veel mensen met haar turban-stijlen: een blogger geeft een tutorial voor een turban geinspireerd op haar stijl.

Link

Op de website Momomod deelt modest fashionista Chandra haar inspiratie. Chandra is Apostolic Pentecostal: "It was during that time that I realized that I liked dressing modestly and it was more than just “religion” and “household rules” and “because my pastor said so”.

http://i2.wp.com/modestfashionnetwork.com/wp-content/uploads/2015/10/noi-h-saf.blogspot.com-jamie-chung-two-tone-leather-jacket-at-house-of-gant-new-york-fashion-week-show.png?resize=539%2C766
Link

Modest Fashion Network is een website die blogs, winkels, wikis, sociale netwerken en andere bronnen over modest fashion bij elkaar brengt. Zoals zij zelf zeggen "our goal is to bring like-minded individuals, particularly female (males are welcome too!) with the common interest and belief in clothing modesty."

Link

Reina Lewis vertelt op de BBC radio over de achtergrond van haar onderzoek naar muslim fashion in relatie tot de opkomst van modest fashion wereldwijd (okt 2015)

https://scontent-ams3-1.cdninstagram.com/t51.2885-19/s150x150/11313670_305152192942362_1190292979_a.jpg
Link

Ruba Zai is een van de meest toonaangevende Nederlandse bloggers. Met bijna 500.000 volgers op Instagram en een eigen blog www.rubazai.com deelt ze haar inspiratie met de buitenwereld.

Link

De deelnemers van Amsterdam Fashion College hebben Indah Nada Puspita aangegeven als één van de bloggers die hen inspireert. Nada Puspita heeft een eigen hoofddoekenlijn (@nadapuspitaofficial) en 350.000+ volgers op haar eigen Instagram account (@indahnadapuspita).

Video

Het werd tijd. Tijd om het verhaal achter het project Amsterdam Fashion College te vertellen. Vier bijzondere vrouwen delen hun verhaal over hun binding met dit alternatief onderwijsprogramma.

Link

I love to wear veils. Especially during summer because headwraps remind me of my time spend in Ghana. I do not however veil for the sake of veiling. I am not a religious person so I veil for the sake of fashion. Therefore, to me veiling is all about how I wish to convey my identity to others. I want to show others the beauty of covering your hair (every now and then) and that I know how to wear a headwrap without ‘pretending’ to be a Muslim or an ‘Afro-hippie’. Thus, how it doesn’t necessarily have to be associated with religion, ethnicity or political affiliations.

Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Collectie

Blauwe japon zonder mouw, met sjaalkraag tot in de taille verwerkt, rechte rok, gevoerd.

Museum Rotterdam
favoriet  2
2
Collectie

Halfcirkelvormige tasbeugel met binnenbeugel, sluitknop bovenop, kralen tasje met transparante en goudkleurige kraaltjes, blanke zijden voering.

Link

Artikel over de eerste Hijab collectie van Dolce & Gabbana, 2016.

Er is geen vastomlijnde omschrijving van modest fashion. Zoals het modenetwerk Modest Fashion Network het verwoord: “The particular details of what is modest or not will be greatly varied from website to website, person to person, and so will the underlying faith, background, culture, or race where these modesty values come from. We hope that these differences will spark healthy and engaging discussions with love and understanding among modest supporters.”

De laatste jaren is wereldwijd een groeiende aandacht voor modest fashion. Met websites als hipsterjew, Modest mormons en MoMoMo (apostolic christians) of Hijab fashion tonen bloggers over de hele wereld dat religieuze kledingcodes goed samen kunnen gaan met een modieuze en eigentijdse stijl. Zowel modehuizen als ook bij grote fast fashion ketens wordt steeds vaker rekening gehouden met de wensen van deze bijzondere doelgroepen om bepaalde lichaamsdelen te bedekken, of in een gehele outfit niet overwegend ‘bloot’ te laten zien.

Nederlandse modesty

In Nederland vormen voornamelijk jonge islamitische vrouwen een interessante doelgroep en krijgt de mode-industrie langzaam meer oog voor hun wensen. Bloggers als Ikram Aqantos, Ruba Zai (hijabhills) en Dina Torkai (days of doll) inspireren deze religieuze en modebewuste groep Nederlanders. Met nieuwe trends laten zij de wereld zien hoe het bedekken van hoofd en/of lichaamsdelen gecombineerd kan worden met eigentijdse mode. Ook de Braziliaans-Libanese Habiba da Silva van lifelongpercussion en Amerikaanse Tasneem die onder de naam Tazzyphe actief is op Instagram worden gezien als inspirerend.

In de Vogue UK stond onlangs een interview met het Nederlandse modebedrijf Nesci. Enaam Ahmed Ali, Zineb Youcef en Kaouther Youcef deden zelf eerst uitvoerig onderzoek onder hun potentiele kanten voordat ze met het ontwerpproces aan de slag gingen. Nesci wordt gezien als inspirerend voorbeeld van modest fashion.

De hoofddoek

Onderdeel van modesty is voor veel vrouwen de hoofddoek. Toch heeft de hoofddoek door de jaren heen, ook intercultureel, meerdere betekenissen gehad. Om redenen van ‘bedekking’, beschaafdheid, bescherming, cultuur, religie of mode hebben hoofddoeken de hoofden van vrouwen (en mannen) sinds jaar en dag bekleed.

In de collecties van musea zijn verschillende voorbeelden van hoofddoeken en hoofdbedekking terug te vinden. In de 19de eeuw bedekten Friese vrouwen hun hoofd met muts en oorijzer, in de jaren ’50 droegen vrouwen als Sophia Loren graag een modieus hoofddoekje en ontwerper Max Heymans liet zich inspireren door de turban. Juist deze turban maakt de laatste tijd een comeback, mede door de invloed van modest fashion.

Modest fashion door Amsterdam Fashion College

Van bescheiden en netjes gekleed gaan tot religieus geïnspireerd, van uitbundig goud en sjiek tot sober en bedekt. Van de hoofddoek als fashion item tot relatief onbelangrijk onderdeel van de kledingstijl. De deelnemers van Amsterdam Fashion College geven modest fashion allemaal een eigen persoonlijke interpretatie en tonen het brede palet aan mogelijkheden. Opvallend is hun gedeelde interpretatie van modest fashion als kleding voor (voornamelijk) vrouwen die een sterke individualiteit, onafhankelijkheid en vooral ook vrolijkheid uitstraalt. Daarbij ontbreken rijke accessoires en vrouwelijke make-up ook niet.

De deelnemers haalden ook inspiratie uit de collecties van de musea. Prachtig bij eigentijdse modesty vonden zij: een wit en goudkleurig beugeltasje, een zwart halflange cape, een mouwloos blauw jurkje, een lange 19de eeuwse rok tot een jurk met vele lagen.

Amsterdam Fashion College wordt jaarlijks georganiseerd door Fanz Productions voor jonge ondernemers in de mode. Het AFC programma is een college reeks voor jong volwassenen die aan het ondernemerschap willen beginnen in de mode. Het AFC is een tweejaarlijks conceptueel product van het training- en projectbureau: FANZ Productions. www.fanz-productions.nl

Meer lezen?

Langston Hues, Modest Street fashion, 2014

Reina Lewis , Muslim Fashion: Contemporary Style Cultures. Duke University Press, Durham, North Carolina, US 2015

Aniek Smit, Mijn vader had een afro. Hoe Marokkaanse migranten in Nederland zich kleden sinds de jaren zestig, 2011 

Hoofdboek. 1 vrouw 100 hoofddoeken. Zie ook de website van het Centraal Museum

Cosmopolitan, Gabbana Debuts Its First-Ever Hijab Collection 2016

Auteur
Fanz Productions