Modemuze X Volkskrant: Mannenbrillen

In samenwerking met de Volkskrant publiceert Modemuze elke week een themapagina die aansluit bij het artikel 'Voorlopers' van Wieteke van Zeil uit de zaterdageditie van de krant. In 'Voorlopers' worden hedendaagse modeverschijnselen besproken met een link naar het verleden. Dit keer is het thema: brillen voor de man.

1
 
Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Collectie

Bril met ronde glazen op sterkte. Het montuur en de brug is uit één stuk en van geelkoper. De brug is dun maar breed.

Centraal Museum
favoriet  0
 
Collectie

Ovaal glas in gouden rand gevat, gouden steeltje en ring. Op de rand gebogen acanthusbladen gegraveerd.

Centraal Museum
favoriet  0
 
Collectie

Schildpadbrilletje met kleine ronde glazen, de uiteinden van de armen worden gevormd door een open cirkel.

Link

De koopman Gildemeester richtte in 1792 in zijn huis aan de Amsterdamse Herengracht twee grote vertrekken in als schilderijengalerij. De wanden zijn volledig behangen met schilderijen in vergulde lijsten. Gilde-meester staat in het midden van de voorkamer, pratend met een van zijn gasten. De bezoekers bestuderen de beroemde werken, waaronder een Rembrandt –te zien boven Gildemeesters hoofd.

RP-P-2009-1372
Rijksmuseum Amsterdam
favoriet  0
 
Collectie

Witte japon met bloempatroon van witte bloemen, lange mouwen en sleep. Accessoires: muts, lorgnet, waaier, schoen met puntige neus.

http://www.museumofvision.org/dynamic/artifacts/midsize/1999.024.00022.JPG
Link

The Museum of Vision is the history and archives department of the American Academy of Ophthalmology, an association of eye physicians founded in 1896.

Museum Rotterdam
favoriet  0
2
Collectie

Bril met ronde glazen op sterkte. Het montuur, de brug en de veren zijn van schildpad met een geel en bruin gevlamd patroon.

Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Museum Rotterdam
favoriet  0
2
Collectie

Zonnebril. Kleine ovale glazen van blauw glas. Het montuur rond de glazen is van zeer dun metaal.

Centraal Museum
favoriet  0
 
Collectie

Brillen, al of niet in kokers van allerlei soort en afmetingen.

Link

Deze 'Incroyable' draagt een 'habit' en een kuitbroek van leer. Naast de 'chapeau en Bateau' op zijn hoofd, heeft hij onder andere een lorgnet aan een koord als accessoire.

Centraal Museum
favoriet  0
 
Collectie

Met handvat van schildpad, het ene is versierd met het gekroonde wapen van de stad Utrecht, uit het andere is het wapentje verdwenen.

Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Collectie

Bril met ovale glazen op sterkte. Het montuur, de brug en de veren zijn van blank metaal. De veren zijn van dun metaal, draaddun en zeer flexibel.

Link

Op de voorgrond Verlaine met bril op de neus, achter hem een man met hoge hoed op die een prent door zijn monocle bekijkt.

Museum Rotterdam
favoriet  1
 
Collectie

Blank metalen zonnebril met donkere grijsbruine ovale glazen. Dunne metalen veren, halverwege overgaand in een buigzaam deel met een grote boog.

Centraal Museum
favoriet  0
 
Collectie

bril 001

koker 002

Bril: rond ziekenfonds model; poten zijn flexibel, gaan om het oor heen. Kleur glazen: geel/bruin.

Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Collectie

Voorzetbril of zonnebril met ronde glazen. Het montuur rond de glazen is van zilverkleurig metaal met een motiefje er in.

Video

Herkenbare stijlen van 1930 - 2010s!

Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Centraal Museum
favoriet  0
 
Collectie

Ronde groene platte glazen montuur van namaakschildpad, bruin met gele vlekken achthoekig om de glazen heen.

Museum Rotterdam
favoriet  0
 
Collectie

Bril met iets rechthoekige maar afgeronde bifocale glazen in een zwaar montuur van lichtgeel transparant kunststof, de bovenste helft is, echter al

Pilotenbril, wayfairer, John Lennonbril... Lorgnet, pince-nez, schaarbril? Brillen zijn we tegenwoordig in alle vormen en maten gewend. Het is de omlijsting van de ogen: sommige bekende brildragers herkennen we nauwelijk wanneer zij hun bril niet op hebben. Het kan worden beargumenteerd dat de bril een medisch hulpmiddel is, maar er valt niet over te twisten dat brillen zeker ook stijlobjecten zijn geworden. Een korte geschiedenis van: de bril.

Lorgnet en de schaarbril

Een lorgnet is een soort bril met aan één zijde een stokje of handvat, meestal door (welgestelde) dames gebruikt. De lorgnet ofwel face à main (lorgnet met houder) werd omstreeks 1780 door de Engelsman George Adams ontworpen. Hiervoor gebruikten vrouwen én mannen (zie schilderij) de schaarbril, maar deze was moeilijk te gebruiken tijdens een gesprek, doordat de steel of handvat voor de mond zat. Handiger zou het zijn als de steel zich aan de zijkant bevond. Tijdens de romantiek en biedermeier periode (1830-1850) droegen heren een lorgnet, een monocle of stalen bril.

Monocle

Een monocle is een oogglas aan een koordje. Dikwijls werden ze aan een zwart zijden koord of lint gedragen. Ze hadden veelal ovale en rechthoekige modellen. In de negentiende eeuw droegen modieuze heren een bril of een monocle (zie ook de modeprenten).

Knijpbril

Een pince-nez of knijpbril is een soort bril zonder pootjes die op de neus kon worden vastgeknepen. Dit model bril was populair van ongeveer 1870 - 1945, en werd door zowel mannen als vrouwen gedragen. Voor mannen kon de pince-nez door middel van een kettinkje met een haakje of clip achter het oor worden bevestigd. De vrouwelijke variant had aan het uiteinde vaak een haarspeld, maar men kon er ook een koordje aan bevestigen dat dan om de nek werd gedragen.

Er bestonden twee varianten: de pince-nez met een harde brug, waarbij de glazen meestal niet in een montuur zaten en door middel van een scharniertje op de neus werden geklemd, en de pince-nez met een verende brug. Deze stijl werd na 1900 populairder. Aan het begin van de 20ste eeuw droeg men de pince-nez vooral 's avonds aan een zwart zijden koord of een band (opletten met het roken van sigaren!). Tot rond 1909-1914 werden er door heren veel knijpbrillen of 'Oxford eyeglasses' gedragen.

De knijpbril werd voornamelijk in de westerse wereld gedragen: hij was niet geschikt voor platte, brede oosterse neuzen. Tegenwoordig worden pince-nezs eigenlijk niet meer gedragen.

Zonnebril

In de jaren 1920 hadden mannen brillen geen of een zeer smalle rand, of verwisselbare zonneglazen in verschillende tinten. In de jaren 1930 was 'zonnen' een modeverschijnsel geworden en waren er voor mannen en vrouwen zonnebrillen, die eventueel op de gewone bril geschoven konden worden. In de jaren 1950 en 1960 droegen jonge mannen een donkere (zonne)bril. In de jaren 1970 kwamen zonnebrillen met allerlei monturen in de mode.

Contactlenzen

De term contactlenzen werd voor het eerst vermeld door de Zwitserse arts A. Engen Fick, die in 1887 de resultaten van zijn experimenten publiceerde. In 1889 beschreef August Müller in zijn dissertatie verdere experimenten, die geleid hebben tot meer succes. Rond 1909-1914 was er een steeds grotere ontwikkeling op het gebied van contactlenzen : deze werd echter pas na de Eerste Wereldoorlog voortgezet.

Bronnen:

Marian Conrads, Handboek Kostuumaccessoires, p. 98, 110, 128, 152, 158, 162.