Marken ABC

De eerste twee afleveringen van een docu-serie over Nederlandse streekdracht zijn al te zien op fragmentsof.com. De kleurrijke maker Theodorus Johannes is een crowdfunding campagne gestart om de rest van de serie te realiseren. Scroll naar beneden om zijn abc van Marken streekdracht te bewonderen en via voordekunst zijn serie te steunen!

3
 
Link

Sinds 1969 fotografeerde Henk van der Leeden de Markers; foto’s die inmiddels gebundeld zijn in het boek “Marken 1969-1999”. Van der Leeden’s foto’s zijn een weergave van een Marken dat door het verdwijnen van de isolatie sterk veranderde. Ook schoot van der Leeden polaroid portretten van een grote groep vertegenwoordigers van de Marker streekdracht.

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Video

Omdat ik de rijglijfjes uit de Marker klederdracht zo geweldig vind, maakte ik voor mezelf een jasje geïnspireerd op het originele borduurwerk. Ontwikkel je kundigheid en verrijk je kleren met deze simpel te leren technieken.

https://youtu.be/kriLyrjmCkk
Video

‘Community Dressing’ is een reeks documentaire video’s over de Nederlandse streekdrachten. Daarin ga ik als onderzoeker via de streekdrachten kijken naar de stand van zaken in de hedendaagse mode-consumptie.

https://www.youtube.com/watch?v=A8sP_7cwUTw
Video

Met jouw hulp kan ik mijn documentaire realiseren, help mee en doneer nu!

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Gehaakt wollen dasje. Dit soort dasjes is na 1940 in de mode gekomen bij de vrouwen op Marken.

Afb.1 Twee meisjes in Marker streekdracht. Het rechter meisje is in zware rouw. Ingekleurde ansichtkaart uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (N.11979)
favoriet  7
 

De Nederlandse streekdracht is rijk aan bijzondere details. De Marker kindermutsen hebben bijvoorbeeld maar liefst zes onderdelen. Bij rouw krijgen de kinderen nóg een onderdeel aan hun muts.

Gemeentemuseum Den Haag
favoriet  1
 
Collectie

Ensemble, geinspireerd op Nederlandse streekdracht van Marken en Urk: anorak, pofbroek, twee gebreide bivakmutsen, beenstukken en buideltas

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Vrouwenhemd van wit linnen met geborduurde halsboord en manchetten. Het hemd draagt de initialen ‘MC’. Het split wordt op de rug gedragen.

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Muts met veelkleurige, ingebreide motieven. Dergelijke gebreide mutsen worden op Marken itse mutsen genoemd.

http://www.fragmentsof.com/images/marken-bomberjack_crop3_s.jpg?crc=4225601115
Link
Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Jongensbauw voor de lichte rouw met katoenen zijstukken en een linnen legger. De initialen 'CC' zijn met zwart zijden geborduurd.

Link

Het Koningshuis is zeer belangrijk voor de Markers. Ieder jaar vindt er een optocht plaats met de christelijke muziekvereniging 'Juliana' eindigend op het Kerkplein.

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Zogenaamd streept wollen hemd, afkomstig van Marken. In het linkervoorpand zijn de initialen 'CI' geborduurd.

Gemeentemuseum Den Haag
favoriet  1
 
Video

Omdat de streekdracht van Marken een enorm uitgebreide en gedetailleerde beschrijving vereist, wordt in mijn documentaire alleen de dracht van de vrouw behandeld. Deze video geeft je ook een beeld van hoe de dracht van de mannen en kinderen is opgebouwd. Alle verschillende kledingstukken en hoe men zich aankleedt wordt uitvoerig omschreven in het boek "De Nederlandsche Nationale Kleederdrachten", het boek van Theodoor Molkenboer uit 1917.

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Link

Mijn researchblog Community Dressing, waar alle inspiratie in de voorbereidingen op gebundeld wordt.

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Marker kinderen en vrouwen dragen een borstlap. Deze wordt op de bovenkleding gespeld. De borstlap wordt daar bauw of baaf genoemd.

Link

De geschiedenis van het eiland Marken

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  1
 
Collectie

Blauw lakense steekmouwen, afgebiesd met rood zijden koor met wit en rood spiegeltje. De mouwen zijn afkomstig van Marken.

Nederlands Openluchtmuseum
favoriet  0
 
Collectie

Aquarel met een afbeelding van een bruidspaar in de dracht van het eiland Marken omstreeks 1850.

https://www.youtube.com/watch?v=mMmB-3KOsFg
Video

In 1957 werd de dijk die Marken met het vasteland verbindt opgeleverd, en daarmee toegankelijk voor toeristen. Deze video uit 1960 laat zien hoe de dan nog dracht dragende Markers wennen aan nieuwe bezoekers op hun eiland, die de Markers zelf ‘Vreemdelingen’ noemen. Helemaal geweldig vind ik de vrouw die op 3:17 min haar neus snuit in haar boezel!

https://youtu.be/71tGSLsL2kw
Video

Bijzondere opnamen van de allerlaatste 'Marker IJsbruiloft' in 1963. Dit was een traditie sinds 1895, waarbij bruiloft op het eiland Marken in originele trouw- en ondertrouwkostuums werden gedragen.

Link

Het Marker borduurwerk kostte veel werk. Dit is een Marker ‘Rijglijf’ met de geborduurde geometrische bloemen. De geborduurde kabelsteek is basis van het borduurwerk.

Video

Een indrukwekkend beeld van de strijd en band met het water. Eeuwenlang was het water vijand én bondgenoot van de Markers: enerzijds vaak overstromingen, anderzijds de visserij als belangrijkste bron van inkomsten. In 1916 ging het goed mis: hoogtij en een zware noordwesterstorm joegen het zoute water van de Zuiderzee over de dijken, tot 2,90 meter boven NAP. Vrijwel het hele eiland liep onder (ook de plek waar het museum staat), mensen verdronken, huizen spoelden weg.

Dit jaar ben ik gestart met de productie van ‘Community Dressing’, een documentaireserie over de Nederlandse streekdrachten, waarin ik als onderzoeker via de streekdrachten ga kijken naar de stand van zaken in de hedendaagse modeconsumptie.

Door de bijna verloren Nederlandse streekdrachten centraal te stellen en diens tradities, normen, waarden, totstandkoming en verdwijnen te bevragen, hoop ik een blik vanuit de streekdracht op het hedendaagse modesysteem te kunnen bieden. Daarom ga ik verschillende experts, vakmeesters en draagsters interviewen om antwoord te krijgen op de volgende vraag; Waarin is het huidige modesysteem veranderd en/of hetzelfde ten opzichte van de streekdrachten?

Het doel van de documentairereeks is de vragen onderzoeken die men de laatste tijd over mode begint op te werpen. Vragen zoals; Wat is mode? Welke betekenis geven wij aan kleding? Welk effect heeft de ontwikkeling van het modesysteem op ons leven? Het spannende is dat dit project het fenomeen streekdracht als Nederlands mode-erfgoed actualiseert en nieuwe betekenis geeft.

Er is werk aan de winkel, want mijn eigen generatie weet vaak niet eens meer van het bestaan van de Nederlandse streekdrachten!

De tweede aflevering staat geheel in het teken van de dracht uit Marken. Het voormalige eiland stond erom bekend een paar keer per jaar te overstromen, wat ertoe leidde dat de bewoners enorm gedetailleerde vormen van borduurwerk in hun kleding verwerkten. De Marker streekdracht verschilt het meest van alle andere klederdrachten in Nederland, wat de uniekheid van de Markers onderstreept en hen tegelijkertijd onafhankelijk maakt.

Dit hele project wordt gedreven door fascinatie en nieuwsgierigheid. Er is € 10.000,- nodig als productiebudget waarmee zes nieuwe afleveringen kunnen worden gerealiseerd. De tegenprestaties bestaan onder andere uit een artwork, workshop, rondleidingen of een exclusieve voorpremière. Bij alle donaties vanaf vijftig euro en hoger komt je naam in de aftiteling van de documentaire! Doneer nu op voordekunst via deze link: https://www.voordekunst.nl/projecten/6444-community-dressing-mode-docume...

Auteur
Theodorus Johannes
Storytelling in Fashion