Marken ABC

5 nov 2017
Theodorus Johannes
Storyteller, documentairemaker en handwerk

De eerste twee afleveringen van een docu-serie over Nederlandse streekdracht zijn al te zien op fragmentsof.com. De kleurrijke maker Theodorus Johannes is een crowdfunding campagne gestart om de rest van de serie te realiseren. Scroll naar beneden om zijn abc van Marken streekdracht te bewonderen en via voordekunst zijn serie te steunen!

Dit jaar ben ik gestart met de productie van ‘Community Dressing’, een documentaireserie over de Nederlandse streekdrachten, waarin ik als onderzoeker via de streekdrachten ga kijken naar de stand van zaken in de hedendaagse modeconsumptie.

Door de bijna verloren Nederlandse streekdrachten centraal te stellen en diens tradities, normen, waarden, totstandkoming en verdwijnen te bevragen, hoop ik een blik vanuit de streekdracht op het hedendaagse modesysteem te kunnen bieden. Daarom ga ik verschillende experts, vakmeesters en draagsters interviewen om antwoord te krijgen op de volgende vraag; Waarin is het huidige modesysteem veranderd en/of hetzelfde ten opzichte van de streekdrachten?

Het doel van de documentairereeks is de vragen onderzoeken die men de laatste tijd over mode begint op te werpen. Vragen zoals; Wat is mode? Welke betekenis geven wij aan kleding? Welk effect heeft de ontwikkeling van het modesysteem op ons leven? Het spannende is dat dit project het fenomeen streekdracht als Nederlands mode-erfgoed actualiseert en nieuwe betekenis geeft.

Er is werk aan de winkel, want mijn eigen generatie weet vaak niet eens meer van het bestaan van de Nederlandse streekdrachten!

De tweede aflevering staat geheel in het teken van de dracht uit Marken. Het voormalige eiland stond erom bekend een paar keer per jaar te overstromen, wat ertoe leidde dat de bewoners enorm gedetailleerde vormen van borduurwerk in hun kleding verwerkten. De Marker streekdracht verschilt het meest van alle andere klederdrachten in Nederland, wat de uniekheid van de Markers onderstreept en hen tegelijkertijd onafhankelijk maakt.

Dit hele project wordt gedreven door fascinatie en nieuwsgierigheid. Er is € 10.000,- nodig als productiebudget waarmee zes nieuwe afleveringen kunnen worden gerealiseerd. De tegenprestaties bestaan onder andere uit een artwork, workshop, rondleidingen of een exclusieve voorpremière. Bij alle donaties vanaf vijftig euro en hoger komt je naam in de aftiteling van de documentaire! Doneer nu op voordekunst via deze link: https://www.voordekunst.nl/projecten/6444-community-dressing-mode-docume...

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie