Koos van de Akker

Ruim vijftig jaar zat modeontwerper Koos van den Akker (1939) van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat achter de naaimachine. In de vele ups en downs die zijn leven hebben getekend, was dit de enige constante, de plek waar hij zich het veiligst voelde. Hanka van der Voet deed uitgebreid archiefonderzoek naar de omvangrijke en veelzijdige carrière van Koos van den Akker. Deze themapagina is ter ere van de verschijning van het boek Koos bij ArtEZ Press.

2
 
Gemeentemuseum Den Haag
favoriet  0
 
Collectie

Ensemble bestaande uit mouwloze jurk van witte katoen bedrukt in bruin, jas van witte wol en hoed van bruin stro met garnering van de bedrukte stof

favoriet  1
1

Vanaf 2014 ontfermt Modekern zich over het archief van de Nederlandse ontwerper Koos van den Akker, die in Amerika carrière maakte. In deze blogserie zullen specifieke momenten van Koos' carrière en leven worden uitgelicht en wordt inzicht geboden in het schrijven van een monografie over zijn werk.

Een serie portretten van Koos door de jaren heen
favoriet  2
 

Hoewel de carrière van Koos van den Akker (1939 – 2015) pas echt van de grond komt als hij op zijn 29ste naar New York vertrekt, timmert hij daarvoor ook in Nederland en Parijs al behoorlijk aan de weg. Hanka van der Voet doet verslag van zijn vroege jaren als mode-ontwerper.

Video

De documentaire De Amerikaanse droom / The Dutch Connection werd in 1981/'82 vervaardigd ter gelegenheid van tweehonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten en werd in beide landen op televisie uitgezonden. Koos van den Akker vertelt over zijn werk in Amerika. De regie van de film was in handen van George Sluizer (1932-2014) en het camerawerk werd verzorgd door Albert van der Wildt (1942-2014). Producer: Nico Crama

Koos van den Akker, 1980, Gelders Archief.
favoriet  0
 

In 1968 komt Koos van den Akker aan in New York. Met 168 dollar op zak en een naaimachine onder zijn arm baant hij zich een weg door de New Yorkse modewereld.

Gemeentemuseum Den Haag
favoriet  0
 
Collectie

Robe-manteau van bruin/grijs/witte geruite wollen stof (ratiné), behorende bij pet

Koos van den Akker, detail van een patchworktrui, eind jaren 80.
favoriet  2
 

Ruim vijf jaar na zijn aankomst in New York is Koos van den Akker al druk in de weer met het realiseren van zijn grootse ambities. Niet zonder tegenslagen, maar ook niet zonder successen. In een periode waarin zijn stijl niet volledig aansluit opde heersende mannenmode, maakt hij naam nadat tv-ster Bill Cosby in 1984 zijn truien gaat dragen in de Cosby Show.

Video

Behind the seams serie van Vice: Meet the Creator of the Bill Cosby Sweater. 2012

Gemeentemuseum Den Haag
favoriet  0
2
Collectie

Ensemble, zogenaamd 'complet', bestaande uit jurk en jasje van grove wollen stof met ingeweven visgraat in bruin, wit en geel garen

Afb. 5. Marcel Musters en Koos van den Akker, 2012. Foto: Inez van Lamsweerde.
favoriet  1
 

Na het succes van de Cosbytrui krijgt Koos van den Akker flinke tegenslagen te verwerken. Het verlies van dierbaren en ook zakelijke ellende brengen hem in moeilijke omstandigheden, maar zijn passie voor ontwerpen houdt hem op de been. Het laatste deel in de serie over de Nederlandse modeontwerper Koos van den Akker.

Video

Short video made for the Museum of Folk Art exhibition, "Folk Couture," in 2013 takes an inside look at the designer working in his studio.

Gemeentemuseum Den Haag
favoriet  0
 
Collectie

Ensemble van cognackleurige wollen crepe en bruine glanzende brokaatstof, bestaande uit mantel en jurk

favoriet  0
 

Koos van den Akker, schilder met stoffen, geen modeontwerper maar een collagemaker zoals hij zelf zei. Afgelopen dinsdagavond (3 februari 2015) overleed hij in New York aan de gevolgen van darmkanker.

‘Let the beauty of what you love be what you do’, stond niet voor niets aan de binnenkant van zijn rechterarm getatoeëerd. Het was zijn levensmotto. Koos van den Akker is vooral bekend geworden doordat hij de truien ontwierp die Bill Cosby in The Cosby Showdroeg. Maar zijn verdiensten reiken veel verder dan dat.

Twee mouwen of broekspijpen en een gat

In 1968 sluit Van den Akker zijn Haagse couturesalon om met 168 dollar op zak en zijn naaimachine onder de arm zijn geluk in Amerika te beproeven. In 1970 opent hij zijn eerste winkel, om uiteindelijk in 1975 op de ‘Gold Coast of Shopping’ terecht te komen: Madison Avenue. Daarna volgen vele pieken en dalen, zowel zakelijk als privé. De dalen weet Van den Akker telkens weer te boven te komen, mede dankzij zijn arbeidsethos en zijn nuchtere kijk op het leven: “Mode, ach eigenlijk draait het allemaal om hetzelfde. Twee mouwen of broekspijpen en een gat.

Over Hanka van der Voet

Hanka van der Voet (Delft, 1982) behaalde haar MA graad in de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in 2006. Daarna werkte ze twee jaar als hoofd van de redactie voor de onafhankelijke stijlgids Glamcult, voor het afronden van haar tweede MA Fashion, Design & Strategy (nu met de titel Fashion Strategy) aan het Fashion Masters programma van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in 2010. Direct na haar afstuderen begon ze te werken als onderzoeker bij het ArtEZ Modelectoraat. Samen met José Teunissen werkte ze aan verschillende publicaties en tentoonstellingen zoals Couture Graphique: Fashion, Design en het Lichaam (MOTI, 2012), The Future of Fashion is Now (Museum Boijmans van Beuningen, 2014) en Alles Behalve Kleren (Museum Arnhem, 2015).

Naast haar werk voor het Modelectoraat is Hanka van der Voet ook hoofd van de MA Fashion Strategy aan de ArtEZ Fashion Masters, waar ze Fashion Theory doceert.

Koos

De monografie over Koos van den Akker verscheen bij ArtEZ Press. Met de boeken die ArtEZ Press publiceert, wordt onderzoek en theorievorming binnen de verschillende disciplines van het kunstonderwijs gestimuleerd. De publicaties bieden de mogelijkheid om de aanwezige kennis en kunde in kunst, cultuur en onderwijs te tonen. Meer informatie Artez Press. ISBN: 978-94-91444-32-6, verkoopprijs: € 24,90

Modekern

Modekern verzamelt, ontsluit, onderzoekt en presenteert de archieven van Nederlandse mode ontwerpers van internationale betekenis. Het persoonlijk archief van Koos van den Akker bevindt zich in het Gelders Archief. Het archief van Koos van den Akker is op dit moment nog niet toegankelijk voor publiek. Voor meer informatie zie Gelders Archief of Modekern

 

Auteur
Modemuze