Koos van de Akker

27 jun 2016
Modemuze

Ruim vijftig jaar zat modeontwerper Koos van den Akker (1939) van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat achter de naaimachine. In de vele ups en downs die zijn leven hebben getekend, was dit de enige constante, de plek waar hij zich het veiligst voelde. Hanka van der Voet deed uitgebreid archiefonderzoek naar de omvangrijke en veelzijdige carrière van Koos van den Akker. Deze themapagina is ter ere van de verschijning van het boek Koos bij ArtEZ Press.

‘Let the beauty of what you love be what you do’, stond niet voor niets aan de binnenkant van zijn rechterarm getatoeëerd. Het was zijn levensmotto. Koos van den Akker is vooral bekend geworden doordat hij de truien ontwierp die Bill Cosby in The Cosby Showdroeg. Maar zijn verdiensten reiken veel verder dan dat.

Twee mouwen of broekspijpen en een gat

In 1968 sluit Van den Akker zijn Haagse couturesalon om met 168 dollar op zak en zijn naaimachine onder de arm zijn geluk in Amerika te beproeven. In 1970 opent hij zijn eerste winkel, om uiteindelijk in 1975 op de ‘Gold Coast of Shopping’ terecht te komen: Madison Avenue. Daarna volgen vele pieken en dalen, zowel zakelijk als privé. De dalen weet Van den Akker telkens weer te boven te komen, mede dankzij zijn arbeidsethos en zijn nuchtere kijk op het leven: “Mode, ach eigenlijk draait het allemaal om hetzelfde. Twee mouwen of broekspijpen en een gat.

Over Hanka van der Voet

Hanka van der Voet (Delft, 1982) behaalde haar MA graad in de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in 2006. Daarna werkte ze twee jaar als hoofd van de redactie voor de onafhankelijke stijlgids Glamcult, voor het afronden van haar tweede MA Fashion, Design & Strategy (nu met de titel Fashion Strategy) aan het Fashion Masters programma van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in 2010. Direct na haar afstuderen begon ze te werken als onderzoeker bij het ArtEZ Modelectoraat. Samen met José Teunissen werkte ze aan verschillende publicaties en tentoonstellingen zoals Couture Graphique: Fashion, Design en het Lichaam (MOTI, 2012), The Future of Fashion is Now (Museum Boijmans van Beuningen, 2014) en Alles Behalve Kleren (Museum Arnhem, 2015).

Naast haar werk voor het Modelectoraat is Hanka van der Voet ook hoofd van de MA Fashion Strategy aan de ArtEZ Fashion Masters, waar ze Fashion Theory doceert.

Koos

De monografie over Koos van den Akker verscheen bij ArtEZ Press. Met de boeken die ArtEZ Press publiceert, wordt onderzoek en theorievorming binnen de verschillende disciplines van het kunstonderwijs gestimuleerd. De publicaties bieden de mogelijkheid om de aanwezige kennis en kunde in kunst, cultuur en onderwijs te tonen. Meer informatie Artez Press. ISBN: 978-94-91444-32-6, verkoopprijs: € 24,90

Modekern

Modekern verzamelt, ontsluit, onderzoekt en presenteert de archieven van Nederlandse mode ontwerpers van internationale betekenis. Het persoonlijk archief van Koos van den Akker bevindt zich in het Gelders Archief. Het archief van Koos van den Akker is op dit moment nog niet toegankelijk voor publiek. Voor meer informatie zie Gelders Archief of Modekern

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie