Koesteren

22 nov 2022
Sue Roozendaal
Reinwardt Student, Stagiair Modemuze

Deze themapagina gaat over ‘koesteren’; het liefhebben, bewaren en zorgdragen voor betekenisvolle kledingstukken. Thuis of in musea.

De achterliggende motieven variëren van heel persoonlijk tot verbonden aan een bredere betekenis voor een groep, gemeenschap, land of regio. 

De waarde van kleding

Kledingstukken worden gekoesterd omdat ze persoonlijke emotionele waarde hebben. Denk aan een ring van een overleden moeder of de voetbalshirts die je vroeger als kind naar wedstrijden droeg. Ze kunnen historische waarde hebben voor het nageslacht, deze kledingstukken kun je terugzien in musea of misschien heb je een vrijheidsrok uit de tweede wereldoorlog geërfd van een familielid. Kleding kan ook worden gekoesterd van uit duurzaamheidsoverwegingen. Dit kan gaan over het actief zorgdragen voor de kleding die je draagt of het regelmatig te herstellen.

Vermaken maakt geliefd

Handwerk heeft vandaag de dag lang niet zo’n prominente rol in de samenleving als vroeger. Steeds minder mensen kunnen kantklossen, verschillende borduurtechnieken toepassen of zelf kledingstukken maken en repareren.  Dat is jammer, want hóe mooi is het als je iets kan dragen wat je zelf hebt gemaakt? Of helemaal opnieuw verliefd te worden op een kledingstuk omdat je het hebt kunnen herstellen. Het kan ook een milieubewuste keuze zijn, een protest tegen de Fast Fashion en de vervuilende en mensonterende omstandigheden waaronder de huidige mode wordt gemaakt.
Tenslotte kan het ook nog deel uitmaken van de identiteit of je familiegeschiedenis. Je kan naaien of breien van je moeder hebben geleerd, en door die vaardigheid te blijven oefenen draag je datzelfde familielid met je mee, misschien geef je het zelf weer aan iemand door.

Hieronder vind je allerlei blogs over hoe mensen kleding kunnen koesteren, en misschien blijkt dat je zelf meer koestert dan je eerst dacht!

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie