Inspiratie voor de Maker

1 jul 2019
Malou Sumah
Educatiemedewerker mbo-mode

Waar let je op als je een modetentoonstelling bezoekt? De tentoonstelling ziet er altijd prachtig uit en samen met de kledingstukken vormt het een inspiratiebron voor iedereen. Maar, door al het moois is het soms moeilijk te zien waar je nou echt naar kijkt.

Deze themapagina helpt je om beter te leren kijken naar kledingstukken op zaal.
Het gaat er hierbij niet om hoeveel kledingstukken er in de tentoonstelling te zien zijn, maar dat je al heel veel kan ontdekken als je maar slechts één kledingstuk analyseert. Het geheim zit dus in het beter kijken! Bedenk bijvoorbeeld eens vijf dingen die je op zouden kunnen vallen als je een kledingstuk in een museum bekijkt. Het zal je verbazen hoeveel je door dat te doen al kan ontdekken!

Op deze pagina vind je verschillende video’s van het Amsterdam Museum en het Centraal Museum in Utrecht. De modeconservatoren Judith van Amelsvoort en Ninke Bloemberg bekijken ieder twee kledingstukken op zaal en laten je zien wat je allemaal kan ontdekken. Ook vind je op deze pagina verschillende links naar websites en blogs waarin het beter kijken naar kleding centraal staat. Denk hierbij aan verschillende onderzoeken van modeconservatoren, maar ook aan de verborgen verhalen achter een kledingstuk. Ook zijn er links te vinden naar websites die meer vertellen over de verschillende silhouetten, stijlperiodes en over duurzaamheid in de mode-industrie.

Inspiratie voor de maker is een educatief mbo-mode project ontwikkeld door Modemuze in samenwerking met het Amsterdam Museum en het Centraal Museum Utrecht. Voor dit project is een educatief format ontwikkeld voor alle Modemuze musea. Hierdoor heeft elk museum de tools in huis om de mbo-modestudent een passend en inspirerende rondleiding met opdrachten aan te kunnen bieden. Als mbo-docent zou het materiaal op deze themapagina als voorbereidend lesmateriaal kunnen dienen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie