Haute Bordure

Ev
8 okt 2021
Eveline Holsappel
Conservator Fries Museum

Met borduurwerk op hun kleding weten vrouwen én mannen al eeuwen de aandacht op zich te vestigen.

In 2021 toonde het Fries Museum de tentoonstelling Haute Bordure: een expo waarin je je vergaapte aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewezen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent.

Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Het was een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

Op deze verzamelpagina van 'Haute Bordure' zijn de verschillende getoonde objecten gebundeld, van zowel collectie Fries Museum als andere Modemuzepartners. Je ontdekt de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat, met luxe materialen als gouddraad, zijde en zoetwaterparels, maar ook het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Verder vind je hier ook links die je mogelijk doen inspireren over deze eeuwenoude en internationale techniek.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie