Fashion Statements

12 apr 2019
Malou Sumah
Educatiemedewerker mbo-mode

Mode laat zien wie iemand is en hoe iemand door de buitenwereld gezien wil worden. Met kleding uit je een overtuiging, kritiek op de maatschappij of een visie op de wereld, of laat je zien anders dan anderen te zijn of juist deel van een groep. Ook in het verleden maakten mensen statements met kledi

Mode en identiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Deze themapagina is gemaakt op basis van de tentoonstelling Fashion Statements in het Amsterdam Museum (2019). In de tentoonstelling is aandacht voor historische kostuums uit het begin van de 18e tot het begin van de 20e eeuw.

Voor de tentoonstelling werden ruim 75 kostuums uit de collectie van het museum gekozen om te presenteren. De historische mode wordt naar het hier en nu gehaald door zes eigentijdse modeontwerpers; Ninamounah, Art comes First, Patta, Karim Adduchi, Marga Weimans en Bas Kosters.

De zes ontwerpers lieten zich inspireren door de historische kostuums en de bijbehorende fashion statements van toen. Als reactie op deze statements toont iedere ontwerper drie eigen outfits die een hedendaagse boodschap uitdragen. Deze moderne fashion statements worden gepresenteerd naast de historische kledingstukken.

Zo is het werk van Ninamounah te zien naast historische crinolines en korsetten. Marga Weimans zoomt met haar collectie in op het slavernijverleden dat met textiel en mode is verweven. Verschillende soorten prints, sits en borduurwerk zijn te zien naast ontwerpen van Bas Kosters en werk van Karim Adduchi is te zien naast verschillende robes à la Françaises. Het ontwerpduo Art comes First legt de focus op de kleur zwart in zowel de eigen als de kostuumcollectie en Patta toont naast de historische schoenenverzameling van Sophia Lopez Suasso drie stukken uit hun eigen collectie.

Op deze manier gaan de moderne ontwerpers een dialoog aan met de getoonde historische kostuums en schoenen en leggen zij een link tussen het verleden en heden.

Fashion Statements is samengesteld door gastconservator Marian Duff. Marian is oprichtster van MAFB, een internationale mode community gericht op de ontwikkeling van jong talent en het bieden van een alternatieve stem in de mode-industrie. Ze is tevens oprichter van OSCAM, de museale landingsplek voor kunst, mode, design en vakmanschap. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie