Tentoonstelling

Uit de Mode. De in­loop­kast van het mu­se­um

Voor het eerst staan ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling in de spotlights. Bezoekers worden ondergedompeld in een wereld van 18de-eeuwse robes, royale schapenboutmouwen en experimentele herenpakken van nu. Wie maakt het ontwerp en wie draagt het? Hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’? Ontdek het deze zomer in de tentoonstelling Uit de Mode.  

100 jaar verzamelen: tijd voor een feestje

In 2017 viert het Centraal Museum dat 100 jaar geleden in Utrecht de eerste betaalde modeconservator werd aangenomen - wereldwijd een bijzonder feit. Jonkvrouw Carla de Jonge begon haar carrière als archivaris van de museumcollectie, maar in korte tijd realiseerde ze een vaste kostuumopstelling en al gauw breidde ze de verzameling fors uit. De focus van het verzamelbeleid is de afgelopen eeuw behoorlijk veranderd: van het vergroten van de historische kostuumverzameling naar de nadruk op conceptuele en hedendaagse (inter)nationale mode. 

Mode in vier thema’s

Uit de Mode toont de rijkheid en diversiteit van de collectie, maar vooral ook die van de mode zelf. Actualiteit en historie worden in dialoog met elkaar gepresenteerd in een thematisch vierluik: de maker, de drager, de restaurator en de visionair. In de vier grote tentoonstellingszalen voert steeds één van de invalshoeken de boventoon. Uit de Mode staat stil bij inspiratiebronnen van (hedendaagse) ontwerpers, argumenten om een kledingstuk te verwerven en wie wat heeft gedragen. Hoogtepunten zijn een 'Live Science Program' waar live op zaal gerestaureerd wordt en een wisselpodium waar het publiek kennismaakt met de nieuwste lichting modetalenten.

Ontdek de verhalen achter de iconen én de collectie

Het Centraal Museum geeft met het Live Science Program een kijkje achter de schermen in het restauratieatelier. Textielrestauratoren werken in de tentoonstelling aan de restauratie van verschillende kostuums uit de modecollectie. Zo kunnen bezoekers van heel dichtbij zien hoe een expert te werk gaat én kunnen er vragen worden gesteld. In samenwerking met Modemuze wordt daarnaast een verdiepingsprogramma ontwikkeld dat aansluit bij de vier thema's:

Werkplaats mannequinage

De meeste kledingstukken in de tentoonstelling worden gepresenteerd op een paspop. Het aankleden van deze poppen heet ‘mannequinage’ en is een bijzonder en vaak tijdrovend karwei. In de werkplaats worden bezoekers uitgedaagd dit zelf uit te proberen. Van verschillende iconische modeontwerpen zijn replica’s in katoen gemaakt om eindeloos mee te experimenteren.

MAISON the FAUX

De bijzondere ontwerpen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog, maar ook de tentoonstellingsvormgeving zal al de zintuigen prikkelen. Het museum werkt hiervoor nauw samen met MAISON the FAUX. Dit talentvolle Nederlandse modeduo showt haar collecties inmiddels tijdens de New York Fashion Week en Guangzhou Fashion Week. Speciaal voor de tentoonstelling heeft MAISON the FAUX in samenwerking met Tenant of Culture een werk gemaakt waarbij hun stukken voor de eeuwigheid worden geconserveerd.

De modecollectie van het Centraal Museum

Het Centraal Museum bezit een uitgebalanceerde modecollectie van ca. 10.000 kledingstukken; accessoires meegerekend. De collectie wordt tot één van de belangrijkste gerekend voor zowel historische kostuums als hedendaagse mode in Nederland. Befaamde ontwerpers als Iris van Herpen, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Issey Miyake, Viktor&Rolf, Craig Green en Junya Watanabe zijn vertegenwoordigd. Bijna elk jaar is er een grote, spraakmakende modetentoonstelling.

Zoektocht: H&M-dekbedjas van Maison Martin Margiela

Op 16 december 2016 startte het Centraal Museum een zoektocht naar de H&M-dekbedjas van Maison Martin Margiela uit 2011. Voor de tentoonstelling was het museum op zoek naar de bijzondere dekbedjas die Maison Martin Margiela maakte voor H&M in 2011. De jas is geïnspireerd op de iconische couture-dekbedjas van Martin Margiela uit 1999. Het Centraal Museum zal de H&M-dekbedjas samen met het couture-ontwerp presenteren in Uit de mode.

Het Centraal Museum was overdonderd door de respons op de zoektocht. Uit heel Nederland ontving het museum reacties. Modeconservator Ninke Bloemberg koos uiteindelijk voor de jas van Nick uit Amsterdam. Zijn dekbedjas zal de hele looptijd van de tentoonstelling te bewonderen zijn.

 

Voor meer info over de tentoonstelling, openingstijden en bezoekadres zie CentraalMuseum.nl.

Programma

Het Centraal Museum en Modemuze organiseren samen vier 'Meet ups' als verdiepingsprogramma bij de tentoonstelling Uit de Mode. De inloopkast van het museum. De activiteiten vinden plaats tussen 3 augustus en 22 oktober. Iedere keer zoomen we in op één van de vier thema’s in de tentoonstelling: de maker, de drager, de restaurator en de visionair.

Overzicht

TypeDatumTijdTitel
Modemuze Meet Up03 augustus19:00Meet up #1: makers uit de mode
Modemuze Meet Up07 september19:00Meet up #2: dragers uit de mode
Modemuze Meet Up05 oktober19:00Meet up #3: visionairen uit de mode
Modemuze Meet Up22 oktober11:15Meet up #4: restauratoren uit de mode

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

3
 
Locatie: 
Centraal Museum Utrecht