Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Recente blog artikelen

 • Blog
  Afb. 3. Waaierblad van de Drouot waaier met Paleis Soestdijk, een harddraverij en Paleis Het Loo; Paleis Het Loo, waaier, waaierblad, Japonisme, Nederland, Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, veilingheis Drouot
   

  Al eeuwenlang is de waaier drager van kunstzinnige uitingen, die groots, maar ook heel persoonlijk kunnen zijn. In deze blogpost vertelt Trudie Rosa de Carvalho over twee waaiers met een zeer persoonlijk karakter, geschonken als tastbare herinnering door twee Nederlandse koninginnen Emma (1858-1934) en Wilhelmina (1880-1962).

 • Blog
   
  6 apr 2020

  Blogger Laura Koop in gesprek met multidisciplinair kunstenaar en ontwerper Inderjeet Sandhu: over duurzaamheid in de fast fashion industrie, over de grens tussen mode en beeldende kunst én over onderbroeken van porselein. 

 • Blog
  Modemuze, Martien Teunissen, Beleef Het Verleden, Verborgen Kostuums in de Schijnwerpers, archeologie, textie, textielvondsten, replica, namaken, maakproces, historische kleding, Kasteel Oud Wassenaar, Vera Bos
   

  Als je aan archeologie denkt, denk je mogelijk niet aan kleding. En dat is met een reden! Archeologische textielvondsten krijgen zelden de aandacht die ze echt verdienen. En bijna nooit worden ze in relatie tot kunst- of kostuumgeschiedenis bekeken. Het project ‘Verborgen dracht in de schijnwerpers’ wil daar verandering in brengen.

 • Blog
   
  30 mrt 2020

  Tenminste 1,5 meter afstand houden van anderen, dat is de onverbiddelijke coronamaatregel. In...

 • Blog
  1
  23 mrt 2020

  Wel of geen Arabische roots? De Hollandse huik wordt in de literatuur nog altijd gelinkt aan de 'haïk' of 'burqua'. Geeske Kruseman toont in deze blogserie waarom dat niet geheel klopt. 

 • Blog
  Modemuze, Americana, Los Angeles, LA, Californië, sieraden ontwerpers, City of Gems, toermalijn, gemologie, Natural History Museum; Azuriet en malachiet op limoniet, 2019, Natural History Museum, fotograaf: Tony Kampf.
   
  27 mrt 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het achtste deel van de blogpost ‘Americana’: sieraden ontwerpers.

Collectie

Op ontdekkingsreis door de modecollecties van musea


Selectie van de meest gewaardeerde voorwerpen

Recente aanvullingen

18 mrt 2020

He, nee, de Belle van Zuylenring kende ik niet. Leuk Esther, weer een cultuurprijs-sieraad er bij in het rijtje!

Mooi artikel, Saskia, dankjewel! Ken je ook de Belle van Zuylenring? De eerste ring is gemaakt door Karin Wichers en werd toegekend aan de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichi: https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/actueel/eerste-belle-van-zu....

Collectie

Op deze afbeelding zie je een creatie van C. Worth die getoond werd op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Lyon. Deed me denken aan dit mooie ensemble van Pasquier.

8 feb 2020

Dit is een foto van mijn oma Antonia van ‘t Westeinde, ook Tanne van de bakker genoemd, geboren op 11 mei 1899 in ‘s Heerenhoek en getrouwd met dokter Lucas Luijckx.