The final touch: de sjaal als exclusief statussymbool

 
2 juli 2018
Curator en onderzoeker

Een sjaal maakt je warm; zowel in temperatuur als in status. Van historische kasjmier sjaals tot aan ‘streetcouture’ varianten; de sjaal heeft een lange geschiedenis als pronkstuk. Op straat kwam ik Geneva regen; een modeliefhebber die een opvallende ‘Off-White’ sjaal draagt.

Sjaal als kledingstuk

“Ik vind deze sjaal ‘extra’. De sjaal is opvallend en bovendien van een van mijn favoriete merken. Veel mensen vinden het overdreven, en juist daardoor vind ik het leuk. Off White is een Italiaanse streetstyle luxury brand, opgericht in 2012 door Ghanees-Amerikaanse designer Virgil Abloh, ook wel de nieuwe creative director van Louis Vuitton."

Geneva. Foto: Piet Hermans

Exclusieve merkleding

Elke keer als het merk wat uitbrengt komt het in beperkte oplage. De kledingstukken van Off-White zijn daarom erg exclusief en meestal snel uitverkocht. Het zijn echte unica; je komt de kledingstukken niet vaak op straat tegen. Het wordt gezien als een duur merk, maar het is voor fans relatief betaalbaar. Zo heb ik deze sjaal gekocht voor ongeveer 150 euro via de online webshop van de Bijenkorf. Ik was net op tijd, want het was de laatste die ze nog in de schappen hadden. Voor een ‘gewone’ sjaal zou ik niet zoveel betalen, het gaat niet per se om de kwaliteit maar om het merk. “

Geneva. Foto: Piet Hermans

Street couture

“Vaak denken mensen dat het een Ajax-voetbalsjaal is en daar kan ik mij best aan ergeren. Het is niet vergelijkbaar. Mijn sjaal is veel langer en dikker van wol. De enige reden waarom het erop zou lijken is door de tekst die op de sjaal staat.” Off White kenmerkt zich als ‘street couture’ ; een mix tussen streetstyle en high fashion. Zo laat Abloh zich bijvoorbeeld inspireren door waarschuwingsborden en –linten van ‘crime scenes’. Ik vind het interessant dat designer Virgil Abloh zijn kledingstukken ziet als kunstwerken. Het label krijgt daardoor ook vaak een prominente plek [aan de voorkant], zoals je kan zien op mijn sjaal.”

Shawls kledingaccessoires vrouwenkleding; collectie Gemeentemuseum Den Haag; inv. Nr. 0391558; periode 1800-1850.

De sjaal als luxe-object

Een sjaal als opvallend luxe-object is niet nieuw. Een moment in de modegeschiedenis waarbij de sjaal een significant onderdeel was van een luxueuze outfit, was de dunne sjaal van kasjmier wol die in de eerste decennia van de negentiende eeuw populair was.

De sjaal vormde een bijna onmisbaar onderdeel van het nieuwe slanke empire-silhouet voor vrouwen. De schijnbaar eenvoudige jurken met kenmerkende hoge taillelijn werden vaak gedragen met een kasjmier sjaal die om de schouders geslagen werd.

Exportproduct uit India

De sjaal van kasjmier wol en met bijzondere patronen was een Indiaas exportproduct en zeer kostbaar. Door de exclusiviteit was het daarom in Europa een statussymbool: modieuze textiel van de gegoede burgerij. Het schenken van een sjaal ging regelmatig gepaard met een ceremonie; zo was een kasjmier sjaal begin 19de eeuw een gebruikelijk cadeau van de bruidegom aan zijn bruid. Een mooi voorbeeld van een kasjmieren sjaal zien we in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Was het tweehonderd jaar geleden vooral de kostbare herkomst van de sjaal dat een aura van exclusiviteit gaf; bij de sjaal van Off-White is het met name de uitstraling van de designer en zijn label waarmee de drager zich tooit.

Lees verder 

Zie thema kleding in de negentiende eeuw.

Driewekelijks gaat Roberto Martins op zoek naar straatmode en maakt een match met een voorwerp uit de museale verzameling op Modemuze voor de straatkranten Z! (Amsterdam) & Straatnieuws (Utrecht). De doelstelling van deze kranten is dak- en thuislozen te helpen zichzelf te helpen. Door de verkoop van de krant kunnen dak- en thuislozen een bescheiden inkomen verwerven en (weer) een basis opbouwen van ritme, sociale contacten en zelfrespect. Het nummer met de nieuwe match kunt u nu al op straat kopen.

Andere straatmode verhalen op Modemuze:

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie