Re-enactors in het Rijksmuseum

 
12 juni 2014
Redacteur en coördinator projecten

Waar gaat het hart van een re-enactor sneller van kloppen? Hoe ga je op zoek naar (authentieke) bronnen die je vertellen hoe een 18de eeuwse japon er precies uit zag? En wat ervaar je als je moet dansen in een korset?

Levende geschiedenis

Voor Modemuze willen we tot de bodem van deze vragen komen, om zo de meest interessante en spannende informatie over kostuums en mode boven water te krijgen. Een eerste bijeenkomst met beoefenaars van ‘levende geschiedenis’ vond plaats in het depot van het Rijksmuseum en leverde veel inzicht en mooie plaatjes op.

Aan de rand van het museumplein komen zes bijzondere kostuumliefhebbers begin juni bijeen voor een rondleiding door het depot en brainstormsessie over Modemuze. De zes aanwezigen hebben ieder een hand of voet in de wereld van re-enactment, of levende geschiedenis. Van re-enactor of historisch danser, tot kostuummaker die weet hoe je een lubbenkraag maakt.

Bezoek aan het depot Rijksmuseum

Het toetje, een rondleiding door het depot door conservator Bianca du Mortier, werd als eerst geserveerd. Zo op het eerste gezicht, begroet door stalen kasten en kartonnen dozen, doet zo’n depot nog niet direct indrukwekkend aan, maar na een paar stappen komen de eerste kostuums in zicht (in dit geval twee bruidsjurken voor de opstelling ‘Witte bruid, zwarte bruid’). Een vaste volgorde voor een rondleiding is moeilijk vast te houden wanneer er achter elk doek en deurtje talloze nieuwe schatten tevoorschijn komen, dus de verhalen kwamen door vraag en aanbod naar boven.

Met telefoons in de aanslag werd er volop gefotografeerd. Leuk, want dit is wat we vaker willen zien op de website. De smartphone als tolk van de persoonlijke blik. Waar kijken bezoekers naar? Wat moet er onthouden worden of verdwijnt toch weer in het virtuele prullenbakje?

De kostuuminspiratie gaf volop brandstof voor het rondetafelgesprek, waarbij dieper werd ingegaan op de wensen en behoeftes van de groep met betrekking tot de museumcollecties. Er is bijvoorbeeld gestemd over interessante fotografie voor op de website (meer binnenkanten!) en werd er gefantaseerd over gekostumeerde bals en webpagina’s gevuld met achttiende eeuwse kostuums, schilderijen en muziek.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie