Fotoshoot met Fong Lengs

 
31 juli 2014
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Voor het eerst sinds de jaren vijftig vond er weer een fotoshoot plaats met levend model voor de modecollectie van Museum Rotterdam. De fraaie mantel 'Chinese Zee' (1974) werd speciaal voor Candy Magazine uit de kast gehaald. In dit magazine werd aandacht besteed aan de creaties van Fong Leng en gender.

Onder het deskundig oog van Leonie Sterenborg (toenmalig junior conservator Mode & Kostuum Amsterdam Museum) vond de shoot plaats in het textieldepot van het museum. Model Jelle was onder de mantel gehuld in een catsuit, waardoor huidcontact met de mantel werd voorkomen. Vanwege de kwetsbaarheid van kostuums wordt huidcontact vermeden en worden deze museale stukken zelden tot nooit door levende modellen gedragen. De 'Chinese Zee' is echter in topconditie en dit was dan ook de reden voor conservator Mode & Kostuum Museum Rotterdam, Sjouk Hoitsma, om na al die jaren weer een levend model in de mantel toe te laten.

Fotoshoot Fong Leng mantel. Foto: © Museum Rotterdam

Oorspronkelijk heeft modeontwerpster Fong Leng de mantel gemaakt voor Mathilde Willink, model en muze van schilder Carel Willink. De Fong Leng werd in 1937 geboren in Rotterdam en is dochter van een Rotterdamse moeder en een Chinese vader. Haar modecarrière kwam tot stand in Amsterdam waar ze in 1971 een boetiek opende. In haar eigenzinnige creaties is onmiskenbaar een oosterse invloed te zien. Omdat Fong Leng opgroeide in Katendrecht, Rotterdam, bewaard Museum Rotterdam enkele van haar topstukken. 

Voor meer informatie zie ook: Fong Leng op Wikipedia

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie