De kinderkleren van Joop

 
25 december 2014
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Voor kerst kleed je je mooi aan. Ook kinderen zijn meestal prachtig uitgedost. 'Op hun zondags', zou je kunnen zeggen, hoewel zondagse kleding niet veel meer voor komt. Sinds de jaren zeventig zijn we ons steeds meer casual gaan kleden. Sindsdien is het verschil tussen zondagse en doordeweekse kleding steeds minder zichtbaar geworden.

Goed bewaard gebleven

Jaren geleden schonk een echtpaar een kledinggarderobe van een 9-jarige jongen aan Museum Rotterdam. De vrouw had de kleding bij het uitruimen van het huis van haar ouders gevonden. Het was de kleding van haar oudere broer die overleed voordat zij was geboren. De jongen stierf op negenjarige leeftijd in februari 1941 na een val uit een boom. Hij heette Joop.

De moeder van Joop bewaarde zijn kleding, zijn speelgoed en schoolspullen, en ook de correspondentie rondom zijn dood. Zijn zuster schonk vele jaren later het hele pakket aan het museum.

De kleding is bijzonder omdat het niet alleen de kleding voor zon- en feestdagen, maar ook de doordeweekse kleding van Joop bevat. De zondagse kleding bestaat uit een jongenspakje; een jasje met een korte broek. De snit van het jasje is afgeleid van volwassenenkleding en uitgevoerd in Norfolkstijl.

Vermaakte herenjas

Als je goed kijkt kun je je voorstellen dat het pakje uit een ouder herenkledingstuk is gemaakt. Dat is in elk geval zo met de nette jas die ook door Joop is gedragen. In het beleg van het voorpand zie je de resten van een groot knoopsgat. Dit jasje is gemaakt van een oude herenjas. Zuinigheid was belangrijk en de nette kleding voor kinderen was duur. Als moeder zelf niet handig genoeg was, kreeg de naaister vaak opdracht om uit de goede delen van een oud pak van vader, jongenskleding te maken.

Buiten spelen

Er is een foto van Joop waarop hij op zijn fietsje op een dijk is gefotografeerd. Hij draagt een korte broek, een gebreid vestje en om zijn middel een padvindersriem met daaraan een fluitje en een mes. Waarschijnlijk draagt hij aan zijn voeten zwarte doordeweekse schoenen: eindeloos versteld en met gaten in de zolen. Ook het vestje is hersteld. Beide ellebogen zijn voorzien van stoppen. Deze kleding kon tegen een stootje.

Voor netjes

De zondagse schoenen waren voor netjes, daar mocht je absoluut niet mee voetballen. Wellicht heeft Joop het zondagse pak met de nette jas en de nieuwe glimmende schoenen gedragen naar de kerk met kerst in 1940. Hij heeft er vast heel knap in uitgezien.

 

In dit artikel zijn termen gelinkt die voorkomen in het lexicon van mode ABC.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie