Een vraag uit Japan

 
20 november 2012
(oud)-conservator mode en textiel Fries Museum Leeuwarden

Najaar 2012 zoekt het Kyoto Costume institute in Japan contact met de Nederlandse musea met een mode en textielcollectie. In Japan zijn ze bezig met een onderzoeksproject naar het bezit van Japanse kimono’s in Europese collecties. Groot Brittannië, Frankrijk en Italië zijn al bezocht.

Het Kyoto Costume institute stelt ons de vraag of we Japanse kimono’s of Japans textiel in de collectie hebben. Ik kom tot de ontdekking dat we maar één echt Japans kledingstuk hebben, want de zogenaamde 18de-eeuwse Japonse (= Japanse) rokken van glanzend katoenen sits in onze collectie komen uit India.

Japan wordt in 1858 voor het eerst helemaal opengesteld voor de internationale handel. Daardoor komen er speciaal voor de westerse markt gemaakte kledingstukken op de markt. Ze zijn qua vorm aangepast aan de mode, maar doorgestikt en geborduurd op de Japanse manier, zoals een intens blauwe kamerjas uit ca. 1880 laat zien. Warm door een vulling van zijden watten, doorgestikt met grote steken, geborduurd  met koordzijde, met extra wijdte op de billen voor een tournure.

Dit modieuze kledingstuk heeft deel uitgemaakt van de kledingcollectie van de firma Gerlach in Leeuwarden. Het kon worden gehuurd als toneelkleding. Op een gegeven moment is de authentieke historische, dus niet speciaal voor het toneel gemaakte kleding, in de collectie van het Fries Museum opgenomen. Hoewel intussen te kwetsbaar voor gebruik op toneel, zijn de stukken absoluut het bekijken waard. In 2009 is deze doorgestikte kamerjas te zien geweest in de tentoonstelling ‘Quilts- kunst met een Q’.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie