Breek je broek! Dry denim voor dummy’s.

 
Dry denim broek, APC, model petit new standard.
23 februari 2015
Freelance tekstschrijver

Honeycombs. Whiskers, maar ook stacking en beach soaks. Anderhalf jaar geleden zeiden deze termen mij helemaal niets. Dat veranderde toen mijn ontdekkingsreis in de wereld van duurzame mode mij op het spoor van dry denim bracht: een duurzamere keuze door minder waterverbruik tijdens de productie en het dragen, maar ook door de bijzondere band die de drager met een broek krijgt.

Droge denim

Wat is dry denim? Letterlijk vertaald is het droge denim: stof die wel geverfd is, maar daarna niet meer gewassen en dus ‘droog’ gebleven is. De functie van het wassen van denim is de stof vast te laten krimpen en het lichter maken van de kleur. Naast wassen kunnen er allerlei technieken en chemische stoffen worden losgelaten op denim om effecten te creëren die een zogenaamde used look geven. Met andere woorden: kunstmatige slijtage.

Een ongewassen en ongedragen dry denim spijkerbroek.
Een ongewassen en ongedragen dry denim spijkerbroek.

Dry denim is niet alleen droog, er gebeurt verder ook niets mee. Het resultaat is een kledingstuk met een diepblauwe kleur die overal even intens is. Het idee is dat je de broek (dry denim wordt meestal voor broeken gebruikt) ‘breekt’. Dat doe je door de broek zo lang mogelijk te dragen, zonder hem te wassen. De stof wordt langzaam soepeler en daar waar jouw lichaam de broek doet kreuken, verliest de stof verf en ontstaan unieke slijtageplekken. De plooien in je knieën (honeycombs), de streepjes ter hoogte van je liezen (whiskers) en de patronen onder aan je pijpen (stacking): geen broek zal er uiteindelijk hetzelfde uitzien, omdat alle slijtage door de drager zelf wordt gemaakt.

Dry denim broek, 15 maanden gedragen, 2 keer geweekt
Dry denim broek, 15 maanden gedragen, 2 keer geweekt.

Behandelen en schoon houden

Het beste resultaat krijg je door dry denim minstens zes maanden dagelijks te dragen, voordat je de stof in contact laat komen met water. En dat eerste contact met water is dan het liefst tijdens een zogenaamde soak (in de week zetten) in een teiltje en niet in de wasmachine.

Tussendoor luchten of stomen in je badkamer wordt aangeraden om vieze luchtjes te laten verdwijnen. Eventuele vlekken kun je voorzichtig deppen met een vochtig doekje, of natuurlijk gewoon laten zitten. Die dragen uiteindelijk alleen maar bij aan het unieke karakter van jouw broek. 

Dry denim na 15 maanden dragen.
Dry denim na 15 maanden dragen.

Waarom is dry denim duurzamer?

Maar wat maakt dry denim dan een meer duurzame keuze dan een bewerkte spijkerbroek? De technieken die uit de kast worden getrokken om een ‘gewone’ spijkerbroek een gedragen uiterlijk te geven, belasten het milieu aanzienlijk. Er gaat veel water bij verloren en gebruikte chemicaliën verdwijnen in het grondwater. Tel daarbij op de gevolgen voor de gezondheid van de mensen die al die werkzaamheden moeten verrichten.

Omdat dry denim niet gewassen wordt na het verven, wordt er veel minder water verbruikt bij de productie. Een groot deel van de milieubelasting van kleding ligt echter in de gebruiksfase en dan vooral in hoe vaak iets thuis in de machine gewassen wordt. Natuurlijk kun je dry denim prima elke week in de was gooien, maar het karakter van de stof daagt uit tot een andere manier van gebruiken dan we misschien gewend zijn. Eén die beter is voor het milieu.

Een ander aspect dat dry denim een duurzamere optie maakt is dat je als drager echt een relatie schijnt op te bouwen met je broek. Naarmate je de broek langer draagt, zie je de kleur van de stof op bepaalde plekken veranderen en voel je dat de broek zich steeds meer vormt naar jouw lichaam. Daarnaast investeer je als het ware iets van jezelf (je energie en draagtijd) in je broek, wat het moeilijker maakt afstand te doen van de broek. En dus worden dry denims vol overgave gerepareerd in plaats van weggegooid.

Eerste reparatie van het kruis na 11 maanden dragen.
Eerste reparatie van het kruis na 11 maanden dragen.

Statistieken

Ik kan inmiddels uit eigen ervaring meepraten over het proces van het breken van een dry denim broek. Mijn eerste reparatie zit er inmiddels op en ik vermoed dat er nog wel een paar zullen gaan volgen. Niet alleen omdat door het schuren van de stijve stof er nou eenmaal wat makkelijker gaatjes ontstaan in de broek, maar vooral omdat ik inmiddels zo gehecht ben geraakt aan deze broek en ik ‘gewone’ spijkerbroeken maar saai ben gaan vinden. Voor mij voorlopig maar één blue jeans in de kast, wel zo overzichtelijk. En eigenlijk best duurzaam.

En omdat het hoort in de wereld van dry denim toch ook nog even mijn statistieken:

APC petit new standard
Gedragen: 15 maanden, gemiddeld 4 keer per week
Gewassen: 2 soaks, nog niet in de machine gewassen
Reparaties: 1, na 11 maanden

En onthoud: Repairing is caring!

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie