Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


  • Blog
     
    3 mei 2016

    Koningin Elizabeth I, ook wel bekend als 'The Virgin Queen', regeerde tot haar dood in een tijd waarin het Engels drama een nieuw hoogtepunt bereikte. Daarna heeft haar leven talloze toneelmakers en kostuumontwerpers geïnspireerd, tot vreemde rollen of ongemakkelijke kostuums.

  • Blog
    Robe à la française, ca. 1775-1785, Gemeentemuseum Den Haag.
    1
    8 apr 2016

    Met het oog op de baadgewoontes in de achttiende eeuw, lijken de zweetplekken in de oksels van veel japonnen niet verwonderlijk. Maar, zeggen deze vlekken wel iets over de hygiëne van de achttiende-eeuwse upper class?

  • Blog
    Afb. 3 Nimf Zéila uit Le Lac des Fées, Bibliothèque nationale de France, Parijs.
     

    Grote, extravagante, gekostumeerde bals: die behoren helaas tot het verleden. Gelukkig zijn de kostuums die aan het hof werden gedragen vaak vastgelegd door een hiervoor aangestelde kunstenaar.

  • Blog
    Japon en waaier, 18de eeuw, Gemeentemuseum Den Haag.
     
    18 dec 2015

    Tegenwoordig kan je met kerst je eigen outfit bepalen. Dat was vroeger wel anders; strenge (maar wel heerlijk duidelijke) voorschriften bepaalden hoe je feestelijk voor de dag moest komen.

  • Blog
     
    1 dec 2015

    Kleine objecten die je op de rommelmarkt of in de antiekwinkel vindt kunnen soms een opmerkelijk verhaal vertellen. Onlangs heb ik twee hangertjes, die eigenlijk niet veel voorstellen, aan mijn verzameling toegevoegd. Zo groot als een flinke lucifer maar met een interessant verhaal.

  • Blog
    2

    Wie staat er eigenlijk nog bij stil dat ons eerste koningspaar geen Oranjes waren, maar twee...

  • Blog
    Livreien in de tentoonstelling 'Nederland dineert'.
     
    23 okt 2015

    Het personeel van de hogere klassen droeg een ambtskostuum genaamd livrei. Bij de ontwikkeling van de aankleding van de entourage was er veel aandacht voor prestige; hoe omvangrijker en opvallender de rijtuigen met hun koetsiers, lakeien en knechten waren hoe beter.

  • Blog
    Ambtsketen van de burgemeesters van Amsterdam, Harm Ellens, 1923. Collectie Amsterdam Museum
     
    28 sep 2015

    Een aantal burgemeesters vond dat de ambtsketen toe was aan vernieuwing en richtten in 1997 de ambitieuze Werkgroep Ambtsketen op. Liesbeth den Besten, adviseur van de werkgroep, blikt terug.

  • Blog
     
    4 sep 2015

    In 1622 schreef hij een satirisch gedicht over de modegekte en pronkzucht. Hoewel Constantijn Huygens absoluut geen modeliefhebber was, onderhield hij wel degelijk vriendschappen met eigenzinnig geklede dames.

  • Blog
     Foto Guy de Coral (?), Den Haag 1911 (?). Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
     

    Zelfs in het poppenspel van de kleine prinses Juliana was de hofetiquette met waaier, sleep en al, al aanwezig. Maar dames die voor het eerst aan het hof werden gepresenteerd, en niet helemaal op de hoogte waren, konden twee dingen doen: óf zelf in de Staatsalmanak de hofetiquette raadplegen óf raad vragen aan bepaalde leden van de hofhouding.

  • Blog
     
    7 aug 2015

    De ontwerper was een grootheid op het gebied van badkleding: Louis Réard. Réard gaat de geschiedenis in als de naamgever van de Bikini.

  • Blog
    A.M. Scheldhout-Picnot, circa 1880, Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje Nassau Den Haag
    2

    Wat hebben prinses Juliana, Beatrix, Christina en prins Willem-Alexander en zijn drie dochters met elkaar gemeen? Zij werden allemaal gedoopt in dezelfde Koninklijke doopjurk: de doopjurk van prinses Wilhelmina.  

Pagina's