Ruitermantel van grauwe wol met staand boord en schouderkleppen, versierd met knopen en knoopsgaten van metaaldraad, waarschijnlijk gedragen door Ernst Casimir tijdens het beleg van Roermond

 

Ernst Casimir, graaf van Nassau-Dietz, droeg deze ruitermantel tijdens het beleg van Roermond in 1632. Hij was stadhouder van Friesland en een van de belangrijkste Nederlandse legeraanvoerders....

Maker
Anoniem
Objectnummer
NG-NM-1097
Instelling
Rijksmuseum Amsterdam
Periode
tweede kwart 17e eeuw
Herkomst
overdracht van beheer 1875

Ernst Casimir, graaf van Nassau-Dietz, droeg deze ruitermantel tijdens het beleg van Roermond in 1632. Hij was stadhouder van Friesland en een van de belangrijkste Nederlandse legeraanvoerders. Roermond werd ingenomen, maar bleef slechts vijf jaar in Nederlandse handen, waarna het door de Spanjaarden heroverd werd. Pas in 1814 werd Roermond definitief Nederlands.

In Friesland (en veelal ook in Groningen en Drente) werden niet de nazaten van Willem van Oranje (1533-1584) als stadhouder aangesteld, maar die van zijn broer Jan van Nassau (1536-1606). De verwanten waren rivalen maar ook bondgenoten. Jans zonen Willem Lodewijk (1560-1620) en Ernst Casimir (1573-1632) streden samen met Willems zonen Maurits en Frederik Hendrik tegen het Spaanse leger. De Friese stadhouders speelden allen een vooraanstaande rol in het Staatse leger.

Ruitermantel van wol en zijde van Hendrik Casimir (1612-1640), zoon van Ernst Casimir, stadhouder van Friesland, Groningen en Drente.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie