Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

  • Blog
    Ronde Kraag
     
    6 jan 2016

    In het Modemuze-archief zijn er talloze kragen te bewonderen. Onder deze verzameling bevinden...

  • Blog
    Getuigenisproject Joost Schrage, paar herenschoenen, 1990-1999, Amsterdam Museum
     
    10 dec 2015

    Om de brogue kunnen we niet heen dit modeseizoen. De klassieke herenschoen zien we op straat in allerlei uitvoeringen voorbijkomen en ook als dame ben je bij de tijd met een paar gaatjesschoenen aan de voeten. Maar wat is de herkomst van de brogue?

  • Blog
    Paar lange dameshandschoenen van wit glacéleer. Op de hand drie stiksels. Bij de pols sluitend middels drie witte kunststof knopen. Amsterdam Museum (objectnummer KA 17210).
     

    Een glacéhandschoen is een handschoen van rekbaar, glanzig leder. Deze handschoenen uit de collectie van het Amsterdam Museum zijn voor het accessoire project allemaal gefotografeerd. De gevlekte vingers laten een vergeten cultuur van handschoendragers, -spanners en -wasserijen zien.

  • Blog
    Twee leren trippen met houten zolen en leren band over de tenen Twee houten trippen met brede leren band over de tenen. En houten zool met vrij hoge hak en uitgesneden onder de wreef.
     
    7 jul 2015

    Ter bescherming van de leren schoen of laars, droeg men in de 15de  eeuw trippen. Dit waren een soort klompschoenen van hout met twee leren slippen die om de voorvoet sluiten.

  • Blog
    Phallus beurs, 1500-1600, Amsterdam Museum
    4
    8 jun 2015

    Stokbeurs, foedraal of phallus beurs: drie verschillende namen bij drie verschillende musea voor ogenschijnlijk hetzelfde soort object. Wat is het verhaal achter de uiteenlopende geschiedenissen van deze beursjes? En wat zeggen ze over ons huidige culturele perspectief op het mannelijk geslachtsdeel in de mode?

  • Blog
    Freudenthal/Verhagen, Horse and Rider (2012). Collectie Centraal Museum, Utrecht, inv.nr. 31788.
     
    17 apr 2015

    Ieder jaar worden in Amsterdam de Denim Days georganiseerd. De Australische antropoloog Michael Taussig verwoordde het treffend: ‘To slip into your blue jeans is to slip into a surprising and unexpected encounter with the past, but without your having the faintest idea of what you are slipping into'.

  • Blog
     

    Ware oogappeltjes zijn het, de zonnebrillen die we massaal op onze hoofden zetten. Retro is helemaal hot, daarom een overzichtje van een paar spraakmakende brillen die zich in verschillende museale collecties bevinden. Hoe is dit modeartikel ontstaan?

  • Blog
     
    Le
    11 mrt 2015

    In de jaren 1930 was het helemaal hip om er een te hebben; een tas gemaakt van een oudere mof. Dat klinkt misschien duurzaam, maar het zwarte astrakan bont waarvan deze tas gemaakt is heeft een wat minder mooi verhaal.

  • Blog
    Dry denim broek, APC, model petit new standard.
     

    De spijkerbroek is een van de meest vervuilende kledingstukken die tegenwoordig wordt geproduceerd. Toch zijn er duurzamere opties waarvoor je kan kiezen, bijvoorbeeld dry denim: de spijkerbroek bij uitstek die zijn unieke karakter niet in de fabriek, maar door de drager krijgt.

  • Blog
     
    Le
    18 feb 2015

    Bij begrafenissen draagt men zwart, dat is eeuwenlang zo. Tot halverwege de twinitigste eeuw werd er echter ook vaak getrouwd in een zwarte jurk.

  • Blog
    Still van Manuel Broekman als Bram Wagtmans in 'Feuten'.
     
    Le
    12 nov 2014

    De das is een symbool van fatsoen en status, maar ook bestempeld als onding, een ware beknelling. Niet voor niks zijn mannen steeds minder vaak dassen gaan dragen. Desondanks blijven ze populair bij zakelijke, formele en feestelijke gelegenheden. Waar komen ze eigenlijk vandaan, die dassen?

  • Blog
    Lijfje-bustehouder, 1890-1910, collectie Amsterdam Museum.
    1
    Le

    De periode rond en vlak na 1900 vertoont twee uitersten in het modebeeld. Aan de ene kant de...

Pagina's