Een afdankertje van Audrey Hepburn

 
6 december 2016
Gepensioneerd conservator kledingcollectie Nederlands Openluchtmuseum

In het Haags Gemeentemuseum is van 26 november 2016 t/m 26 maart 2017 de tentoonstelling Hubert de Givenchy, to Audrey with love te zien. Daar gaat het vooral over de glorietijd van Audrey Hepburn in Hollywood. Het Airbornemuseum in Oosterbeek besteedt vanaf januari op een andere manier aandacht aan Audrey. Onderzoek werpt nieuw  licht op het ontstaan van haar carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog en de rol die haar moeder daarbij speelde. 

Nationale feestrok

Het Nederlands Openluchtmuseum bezit een nationale feestrok, die gemaakt is van een afdankertje van Audrey. Audrey zat op een Engelse kostschool en kwam vlak voor het uitbreken van de oorlog naar Arnhem waar ze met haar moeder en broers bij haar moeders familie introk. Daar, bij de familie van Heemstra, was de tante van Anneke Kusters (1932) in dienst. Anneke is drie jaar jonger dan Audrey en via haar tante krijgt ze kleren waar Audrey uitgegroeid is, ook een jurk van blauw-wit geruite katoen. Anneke vindt de jurk eigenlijk niet zo leuk. 

De geruite jurk van Audrey Hepburn als basis voor een nationale feestrok, Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem, inventarisnummer N.4825

Punten van rood flanel

Wanneer een oudere vriendin Anneke voorstelt samen een nationale bevrijdingsrok te maken, gaan ze aan de slag. De geruite jurk van Audrey wordt de basis. Daarvan gebruiken ze de rok om er allerlei verschillende lapjes op te naaien. Anneke draagt haar nationale feestrok verschillende keren. Als ze eruit groeit maakt ze hem langer met een strook en punten van rood flanel. Er zijn officiële richtlijnen voor het maken van een nationale feestrok en Anneke’s rok voldoet daar eigenlijk niet aan. Maar ze is jong en heeft niet zo’n zin en het geduld om het precies volgens de regels te doen.

Nationale feestrok, Collectie Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Inventarisnummer N.4825

De rok blijft bewaard, onder andere een poos in de verkleedkist. In 1984 schenkt mevrouw van Veldhuizen-Kusters haar bevrijdingsrok aan het Nederlands Openluchtmuseum.

Dertig jaar later spoort het museum haar op en ziet zij de rok weer terug. Ze herkent nog de stofjes: jurken van haar moeder en haar zelf, een schort en de keukengordijnen. En wat heeft ze rok toen slordig gemaakt! Dat zou ze nu heel anders doen. 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie