Nieuwe Rotterdamse hoeden

 
22 maart 2015
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

In de tentoonstelling Echte Rotterdammers Wat maken we  nou? is de oude hoedenmachine van de firma Grabo weer in gebruik genomen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Waar vind je de kennis over de werking van de machine? En hoe ga je die vervolgens inzetten? Is dat veilig te doen voor zowel mens en erfgoed?

Nieuwe Rotterdamse petten

In de blog Rotterdamse hoeden van 13 januari was de machine nog niet volledig in gebruik. Inmiddels is de machine weer werkend gemaakt en heeft oud-hoedenmaker Peter Koenen zijn vak weer opgepakt. Het was bijzonder om te zien hoe hij bijna blindelings de machine weer wist te bedienen. De helse machine werd wel enigszins aangepast. De aluminium mallen worden nu elektrisch verhit. Het open gasvuur waarmee de mallen voorheen werden verhit was te gevaarlijk voor mens en omgeving.

Peter Koenen aan het werk

De demonstraties en experimenten met de hoedenmachine vonden simultaan plaats met enkele populaire workshops handmatig hoeden en petten trekken. Cursusleidster was Jackie Habets, hoedenmaakster te Schiedam. De cursisten zwoegden 2 uur voordat zij met een houten mal, een cloche (grondvorm van hoed) en veel stoom een eigengemaakte hoed hadden gefabriceerd.

Machinewerk

Tijdens deze workshops werkte Peter Koenen met dezelfde cloche-vorm op de hoedenmachine. Binnen 5 minuten had hij een perfecte pet geperst tussen de gloeiend hete aluminium mallen. Dit was aanleiding voor leuke gesprekken over handmatig maken en fabriekswerk. 

Hoeveel plezier ervaar je aan handmatig maken? Hoeveel ervaring moet je hebben om de machine te bedienen? Hoeveel hoeden van dezelfde vorm en maat moet je kunnen verkopen om de investering in een aluminium mal te verantwoorden? Allerlei vragen passeerden de revue. Tegelijkertijd leerde Jackie Habets het machinewerk van Peter Koenen, de enige Rotterdammer die nog wist hoe deze machine werkte.

Deelnemers aan de hoedenworkshop

Nieuwe impuls aan het hoedenmakersvak

De hoedenmachine komt terug in de nieuwe locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis aan de Meent in Rotterdam vanaf begin januari 2016. Daar zal met Rotterdamse makers als Peter Koenen, Jackie Habets, de Viltmannen, hoedenkunstenaars, leerlingen van Rotterdamse ROC’s en anderen een nieuwe impuls aan de het Rotterdamse hoedenmakersvak worden gegeven. Deze oude machine krijgt daar een nieuwe betekenis. Zo wordt dit erfgoed weer levend en actueel voor de stad.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie